BILTHOVEN- BENG gaat in gesprek met inwoners, huurders en andere betrokkenen over de beste manier om de plannen voor gasloze woningen te realiseren. Veel bewoners zijn zich namelijk nog niet bewust van dit proces. Het onderzoek in de wijk De Leijen gaat begin december van start. Volgens de plannen van het warmte-transitieakkoord van gemeente De Bilt staat deze wijk als derde op de lijst om van het gas af te gaan.
BENG gaat in overleg met organisatoren als Grootouders Klimaat, Samen voor De Bilt en Utrechts Landschap over hoe burgers de komende 20 jaar duurzaam, gezond en veilig kunnen wonen en leven. Er moet namelijk een oplossing komen voor de warmte-transitie, omdat de overgang van aardgas naar duurzame alternatieven een enorme uitdaging is. Dit vraagt niet alleen technische oplossingen , maar ook om een heldere communicatie met bewoners.‘Wij vinden energietransitie een sociale transitie’, zegt Nicole van Overbeek, voorzitter van BENG.
In de wijk Brandenburg-West is de energiecoöperatie een bewonersinitiatief gestart met als doel dat mensen meer zeggenschap krijgen in de beslissingen. De reden hiervoor is dat er fricties zijn over de aanpak in de wijk, waar bewoners die een huis hebben gekocht achteraf te horen krijgen dat ze het gas moeten vervangen. ‘Bewoners worden overvallen’, aldus Nicole van Overbeek.
Verslaggever Lynn Blijd gaat in gesprek met Nicole van Overbeek. Zij is vertegenwoordiger van energiecoöperatie BENG. In het interview vertelt ze over de samenwerking en plannen met de nieuwe klimaatburgemeester.