Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Blije gezichten bij de naturalisatieceremonie in Bilthoven

Blije gezichten bij de naturalisatieceremonie in Bilthoven

BILTHOVEN- Ieder jaar wordt er in heel Nederland op 15 december naturalisatiedag gehouden. In Bilthoven werden zeven inwoners officieel Nederlander op 13 december, in de trouwzaal van het gemeentehuis Jagtlust, onder leiding van interim-burgemeester Marcel Fränzel. Dit was uiteraard een belangrijk moment voor deze mensen. Nienke Poels en ik mochten erbij zijn.

Bij binnenkomst in de trouwzaal op vrijdagochtend, hangt er een vrij gespannen sfeer. Dat de sfeer gespannen is, vind ik niet zo gek. Een naturalisatie ceremonie is namelijk een belangrijk moment in het leven van een nieuwe Nederlander. Op naturalisatie dag worden mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen officieel verwelkomd als nieuwe staatsburgers. Dat weten de nieuwe Nederlanders heel goed. ‘Ik wacht hier al heel lang op, eindelijk echt Nederlander zijn’, zegt een inwoner van Gemeente de Bilt terwijl hij gaat zitten op zijn plaats.

Bij binnenkomst, verwelkomd waarnemend burgemeester Marcel Fränzel alle nieuwe Nederlanders en hun gasten. Veel nieuwe staatsburgers hebben familie of vrienden meegenomen. Ook zijn er veel vrijwilligers aanwezig die de burgers hebben geholpen met bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal. Marcel Fränz is hier enthousiast over. ‘Het is natuurlijk fantastisch dat oude Nederlanders, om het zo maar even te noemen, de nieuwe Nederlanders willen helpen om te integreren’, zegt hij met een lach op zijn gezicht. De vrijwilligers en toekomstige medeburgers knikken ijverig met de burgemeester mee, ze zijn het er duidelijk mee eens.

Nadat iedereen is gearriveerd en zijn of haar plekje heeft gevonden in de trouwzaal, waar nu ongeveer 30 mensen met gezonde spanning zitten te wachten, begint de burgemeester zijn toespraak. Alle hoofden zijn naar hem gericht en er wordt vrolijk meegelachen met iedere grap die hij maakt. Je voelt dat de mensen er steeds meer in zin in hebben.

Na een halfuur durende toespraak van de tijdelijke burgemeester is het zover: de nieuwe Nederlanders krijgen officieel het staatsburgerschap overhandigt. Er klinkt wat geroezemoes als de burgemeester uitlegt wat er gaat gebeuren. De spanning neemt weer een beetje toe. Eén voor één worden de nieuwe Nederlanders naar voren geroepen. Eerst leggen zij de verklaring van verbondenheid af. Hierbij geven zij aan de vrijheden en rechten in Nederland te respecteren en de plichten van het staatsburgerschap na te komen.

Bij deze verklaring van verbinding is er keuze uit twee zinnen waarmee de toekomstige staatsburgers kunnen reageren. ‘Zo waarlijk helpen mij God almachtig.’, voor de mensen met een godsdienstige achtergrond en ‘Dat verklaar en beloof ik.’, voor de mensen zonder godsdienstige achtergrond. Bij sommige inwoners komt dit er soepel uit, maar bij anderen helpt de burgemeester met liefde een handje mee. Na deze eed van belofte krijgen de nieuwe Nederlanders dan echt het staatsburgerschap en een bos bloemen overhandigt. Bij alle zeven nieuwe Nederlanders klinkt er een luid applaus bij de overhandiging.

De ceremonie wordt afgesloten met het volkslied. Alle aanwezigen krijgen een blaadje met de tekst van het eerste couplet en het zestiende couplet. De burgemeester maakt een grapje om de zenuwen over het zingen bij de mensen te minderen. ‘De nieuwe staatsburgers hebben een blaadje om mee te zingen, maar de andere mensen hebben deze natuurlijk niet nodig.’, zegt hij lacherig. Hij kan op een paar sarcastische reacties rekenen. ‘Nou, het zestiende couplet ken ik niet hoor’, zegt een vrijwilligster terwijl ze lacht. Dan begint de muziek. Sommige mensen zingen luidkeels mee, terwijl anderen een beetje mee mompelen. Maar, over het algemeen is de burgemeester er duidelijk bovenuit te horen.

Na de ceremonie is er tijd voor een foto met de hele groep en de burgemeester en daarna een hapje en een drankje. De burgemeester zorgt dat hij met iedereen een praatje maakt. De nieuwe Nederlanders vinden dit fijn. ‘Ik voel me nu echt thuis in Nederland. Dit geeft mij het gevoel dat ik hier echt hoor.’, zegt een nieuwbenoemde Nederlander.

Op 13 december werden zeven inwoners van de gemeente De Bilt officieel Nederlander tijdens een feestelijke naturalisatieceremonie in het gemeentehuis. Deze ceremonie, die slechts twee dagen voor de Internationale Naturalisatie dag plaatsvond, markeerde een belangrijke mijlpaal in hun leven. Luister hier naar de audioreportage over deze bijzondere dag, gemaakt door journalist Nienke Poels.

 

 

Over de auteur