De BILT – Onverwacht moesten de zakken met bevroren blauwe bessen van de Albert Heijn met een terugroepactie uit het assortiment gehaald worden wegens besmetting met het Hepatitis A-virus. Mogelijk zijn er honderden mensen besmet geraakt, maar ondanks dit incident lijkt het vertrouwen in de supermarkt niet beschadigd.
Met een herkenbare rode plastic tas, waar in grote letters ‘Dirk’ op geschreven staat, onder de arm stapt Marjon de Albert Heijn aan de Herenstraat in De Bilt binnen. De vrijdagmiddag is voor haar al jaren het vaste moment om de wekelijkse boodschappen te doen, en dat lijkt niet alleen voor haar het geval te zijn als je kijkt naar de hoeveelheid klanten in de supermarkt. Naast de poortjes bij binnenkomst staan rijen aan opgestapelde blauwe mandjes, en Marjon grist het bovenste mandje mee. Voor de wekelijkse boodschappen is enkel het gebruik van je handen natuurlijk niet voldoende.
Het eerste gangpad dat je tegenkomt na het passeren van de poortjes is de fruitafdeling, de afdeling met enkel het verse fruit. Het bevroren fruit ligt een stuk verderop in de winkel, en dat is dan ook de plek waar de kilozakken bevroren blauwe bessen gelegen moeten hebben, maar dat vak is nu leeg. Deze week is er namelijk bekendgemaakt dat de geleverde bevroren blauwe bessen besmet zijn met het Hepatitis A-virus. ‘Ik was echt verbaasd,’ zegt Marjon terwijl ze voor de koeldeuren alle planken met haar blik afwerkt, zoekend naar een product. ‘Dat dat virus nou nog op die bessen zat. Ik dacht: worden ze niet gewassen of zo?’ Een passerende klant knikt om aan te tonen dat hij het eens is met de uitspraak van Marjon.
Achter de koeldeuren lag toch niet hetgeen wat Marjon in haar mandje had willen stoppen, dus liep ze maar met het rollende mandje achter zich aan naar de bakken met het verse fruit. ‘Ik controleer mijn fruit echt altijd al, dat is dus niet ineens door die bessen veranderd.’ Naast het controleren van de verse producten beweert ze dat er eerst een etiket volledig gelezen moet worden voordat dit het mandje in kan. ‘Een van de weinige idioten.’ De bos bananen, waarvan de kleur eerder groen dan geel is, valt wel in de smaak en wordt al snel op de weegschaal gelegd: 1,46 kilo.
Het virus is mogelijk bij de bessen terechtgekomen door onhygiënisch irrigatiewater of, nog waarschijnlijker, de ongewassen handen van een bessenplukker na een toiletbezoek. ‘Ik begrijp zelf ook wel dat niet elke persoon die die bessen plukt altijd zijn handen kan wassen.’ Zelf kocht Marjon de blauwe bessen nooit, dus voor haar maakt het geen verschil of ze wel of niet in de winkel liggen. Al het fruit dat ze koopt is vers, en dat geldt ook voor de groenten, vertelt ze terwijl ze het pad heeft doorgelopen en bij de vleeswaren is aangekomen.
Plots loopt een vrouw, bijna rennend, door de uitgang van de Albert Heijn naar buiten. Achter zich rolt haar volle blauwe mandje wankelend op zijn wieltjes met haar mee. Een van de producten die in het mandje verscholen lag waren bevroren frambozen. ‘Ik schrok wel toen ik het nieuws hoorde, want zelf koop ik wel bevroren fruit,’ vertelt Edith terwijl ze het clipje dat haar fietstas sluit losmaakt. ‘De Hepatitis A is ook best ernstig.’ Het virus gaat soms gepaard met geelzucht. Hierbij kunnen de ogen en huid een gele kleur krijgen en urine erg donker van kleur worden.
De eerste boodschappen verdwijnen in de diepe fietstas. Edith zegt niet anders te zijn gaan winkelen bij deze supermarktketen na het horen van het nieuws. Volgens haar is het dan ook niet de fout van de supermarkt zelf: ‘Dit kan overal gebeuren.’ In een rap tempo raakt haar mandje leger en leger tot er enkel nog een pakje 45+ kaas overblijft. Ook al geeft Edith aan de supermarkt het niet kwalijk te nemen, toch is er wel een heel klein beetje bewustwording in haar aangewakkerd: ‘Ik was altijd wel een beetje slordig met het wassen van bessen, maar dat doe ik nu wel iets zorgvuldiger.’ Het mandje is leeg, en het is dan tijd om het weer terug te zetten boven op de hoge stapels binnen. Dit is voor Edith het moment waarop zij zich realiseert dat de volgorde van haar acties niet het slimst gekozen was. ‘Nu maar hopen dat mijn boodschappen niet gestolen worden terwijl ik terug naar binnen ren.’