DEN DOLDER- Roelof Hovenkamp is eigenaar en oprichter van Hof van Hovenkamp. Hof van Hovenkamp organiseert teamdagen voor bedrijven in de natuur, in de buitenlucht met allerlei activiteiten. ‘Dan kunnen mensen met hun team lekker naar buiten in plaats van binnen in een hok zitten.’ Vertelt Hovenkamp
‘Wij organiseren teamdagen in de natuur, dan kunnen mensen met hun team lekker naar buiten in plaats van binnen in een hok zitten. Dan faciliteren wij die hele dag buiten waarin wij verschillende activiteiten organiseren. Ik heb altijd al een liefde voor de natuur gehad. Vroeger bij mijn ouders woonden wij ook wat meer buiten ook heb ik scouting ervaring. De natuur is zo mooi, omdat als je wat menselijke dingen weglaat er dan zoveel naar je toekomt. Als je ergens mee zit en je gaat even rondlopen in de natuur is dat probleem vaak weer minder of weg en dat is wel heel mooi. Mijn favoriete seizoen is de herfst, maar ik vind het ook heel mooi als de vruchten weer beginnen te groeien na de winter en de dieren weer hun nestjes gaan maken. Dan is er veel activiteit in het bos dat vind ik wel heel erg mooi.
Ik was projectleider bij een internationale bank. Er is veel gebeurt in ons gezin tien jaar geleden zijn wij een dochter verloren. Het was een moeilijke periode, ook kwam er een reorganisatie op het werk. Ik ben heel veel gaan nadenken over of ik nog wel op mijn plek zat. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgezegd waarna ik vervolgens een cursus ben gaan doen, dat was bezieling in mijn loopbaan om te kijken waar wel mijn bezieling ligt. Ik ben er daardoor achter gekomen dat mijn bezieling ligt bij het opstarten van een ideëlere maatschappelijke organisatie. Ik ben terug gaan kijken naar wat dat precies was. Ik ben mensen in een burn-out of een kwetsbaardere periode gaan helpen met buitendagen in de natuur. Ik was dan met een groep mensen op pad die allemaal kwetsbaar waren dat leverde hele mooie dagen op. Het komt dus ook door eigen ervaring dat ik die dagen ben gaan organiseren. Wij zijn hersteld door een warme deken van onze omgeving, dat willen wij op die manier ook voor andere mensen organiseren.
De afgelopen jaren heb ik het idee van dagen in de natuur doorgetrokken naar het organiseren van teamdagen in de natuur. Toen zijn wij ons op de teamdagen gaan focussen in plaats van het individu. Die overstap hebben wij langzaam gemaakt, omdat er veel vraag was naar het organiseren van teamdagen. Ook is het als ondernemer lastig om te werken met particulieren. Zij hebben namelijk allemaal hun eigen agenda. De particulieren is de lastigere doelgroep om mee te werken. De dagen die wij organiseren zijn redelijk hetzelfde gebleven. Er zijn veel overeenkomsten tussen hoe het was voor de particulieren en hoe het nu is voor de bedrijven. Het is belangrijk dat de teams voelen dat ze een ontspannen dag hebben, dat ze met elkaar praten en dat er echt geluisterd wordt naar elkaar. Dat is wat je in de natuur voor elkaar krijgt.
Wij organiseren de dagen allemaal in de natuur van Utrechtlandschap. Het is een 100% buitendag. De globale structuur van de dag is dat mensen rond een uur of tien samen komen. Dan praten wij in de ochtend eerst even met elkaar over hoe het gaat en hoe de mensen erin staan. Wij vragen van tevoren aan iedereen of zij een ingrediënt mee willen nemen voor de teamsoep daarmee moeten ze zich dan voor stellen. Ze moeten dus een persoonlijk ingrediënt meenemen waardoor ze ook nog iets over zichzelf kunnen vertellen. Die teamsoep maken wij dan voor de lunch. Daarna hebben wij een activiteit in het bos, waarin de mensen echt aan de slag gaan met knippen, verplaatsen en tillen van takken bomen en bladeren. Dat is dan werk wat wij van de boswachter moeten doen. Wij hebben namelijk heel veel contact met de boswachter over waar wij naartoe mogen en wat wij mogen doen. Wij zijn daar ongeveer anderhalf uur mee bezig in het bos. Daarna hebben wij de lunch met de teamsoep en daarna hebben wij nog een inhoudelijke sessie waarin wij veel met elkaar praten. Ondanks dat het weer niet altijd goed is gaan wij wel het hele jaar door met onze dagen. Mensen kunnen zich natuurlijk kleden en voorbereiden op het weer. Ik zeg altijd maar dat een team ook in slecht weer kan verkeren. Het moet wel echt heel erg noodweer zijn als wij het niet door laten gaan.
Dit jaar ben ik begonnen aan een cursus natuur kok, dat is tien weekenden dan gaan wij op een goede manier contact maken met de natuur, dat is dan met vuur maken en koken met spullen uit de natuur. Wij gaan dan naar verschillende plekken in Nederland om kennis op te doen. Daardoor kan ik ook weer extra dingen doen op de dagen. Ik kan dan weer meer kennis overdragen maar ook zelf gaan koken met de producten uit de natuur.’