DE BILT – Twintig jaar geleden begon Martijn van den Elzen met het verzamelen van kunst. Nu heeft hij een kunstgalerij, genaamd Alnorum Art, met in zijn bezit een van de grootste verzamelingen van Kees van Dongen. Naast zijn ‘professionele passie’ voor kunst heeft hij een fulltimebaan als projectmanager bij Waterschap Rivierenland.
Zijn liefde voor kunst begon 20 jaar geleden. ‘Mijn schoonvader kocht twee werken van Kees van Dongen’, vertelt Martijn. De twee werken kwamen uit het boek Van Dongen, over het levensverhaal van Kees. Martijn raakte geïnspireerd: ‘Dan ga je toch op zoek naar al die acht illustraties?’ Op die manier zullen de werken uit het boek compleet worden en begon zijn verzameling. ‘Vroeger was ik postzegelverzamelaar’, dus nieuw was het niet om een verzameling op de bouwen. Maar een stuk uitdagender was het wel.
Naast zijn werk spreekt ook een ander aspect van de kunstenaar hem aan: ‘Kees van Dongen is een kunstenaar met een mooi levensverhaal, vertelt Martijn, ‘Dus ook de persoon sprak mij aan.’ Martijn weet inmiddels veel van het levensverhaal van Van Dongen en kan er uitgebreid over vertellen.
Na zo’n vijf jaar zoeken is het hem gelukt de werken uit het boek te vinden.
Op dat moment werkt Martijn nog bij in de aannemerij en voor adviesbureaus. Maar er gaat een hele nieuwe wereld voor hem open. ‘Een hele inspirerende tweede wereld die je aanboort’, met daarnaast de wereld van ‘harde deadlines en koude producten’. Een groot contrast.
Martijn noemt het zelf ook wel zijn ‘professionele passie’. Zijn passie voor kunst heeft hij naar eigen zeggen ‘behoorlijk professioneel gemaakt, maar het is niet de bedoeling om er rijk van te worden.’
Van verzameling naar professie
‘Mijn eerste kunstwerk kocht ik toen ik een keer in Deventer in een meubelzaakje rondliep. Daar hingen twee werkjes van Dalì. Deze heb ik heel spontaan gekocht. Ik had mezelf niet voor mogelijk gehouden dat je ook zo’n kunstenaar met een wereldnaam kon tegenkomen. Het was een soort realisatiemoment.’
Het boek Van Dongen was het eerste dat niet spontaan, maar na lang zoeken gekocht heeft. Naar aanleiding van de twee werken die zijn schoonvader kocht.
‘Je kan op internet heel veel vinden. Je kan boeken lezen. En dat deed ik allemaal. Ik wilde het allemaal als een spons in me opzuigen, al die kennis. En toen kocht ik na een hele tijd zoeken het volledige boek. Daar was ik natuurlijk heel erg blij mee. Maar tijdens deze zoektocht had ik ook al andere werken gekocht en ik vond het leuk om die op een website te zetten. Ik maakte een website en ben toen eigenlijk een kunsthandeltje begonnen. Het begon klein. Ik had misschien zo’n tien kunstwerken, maar die stonden wel trost te prijken op de website.’
Door de website kwamen er mensen op hem af, ze boden iets aan, wilden wat ruilen of waren geïnteresseerd. Op die manier is het eigenlijk allemaal vanzelf gegaan, het was geen bewuste keuze om een galerij te beginnen. ‘Maar toen dat eenmaal ontstond, vond ik het heel leuk. Puur omdat het leuk is om met mensen in contact te staan die de kunst die ik heb in de collectie ook mooi vinden.’
Op een gegeven moment begon Martijn een winkel op de Dorpstraat. De winkel heeft daar een aantal jaar gezeten en was twee dagen per week open. Nu ziet Martijn de grote voordelen van een internetgalerij in: ‘Een groot voordeel van een internetgalerie is dat je eigenlijk altijd open bent. Als mensen langs willen komen, dan maak je daar een afspraak voor.’ De internetgalerij geeft flexibiliteit om afspraken te maken met geïnteresseerde mensen.
‘Als er werk binnenkomt, is het soms nog slecht, met vlekken en verkleuringen. Dat werk laat ik dan eerst restaureren bij een restaurator. Soms laat ik het daarna inlijsten, maar meestal niet. Ik kan niet alle werken die ik heb ook laten inlijsten, want dat kost gewoon heel veel. Ten eerste geld, ten tweede ook heel veel ruimte. Als ik alles zou laten inlijsten staat het hele huis vol.’
Na restauratie wordt het kunstwerk gefotografeerd en op de website geplaatst. Als het werk gerestaureerd is maak ik er een foto van en plaats ik het op de website. Mensen kijken op de website en kiezen dan wat ze mooi vinden. En als ze iets mooi vinden, dan bellen ze of mailen ze mij. Of komen het werk bekijken.”
Naar eigen smaak
De collectie die Martijn inmiddels heeft opgebouwd is opgebouwd vanuit eigen smaak.
‘Als ik het niet mooi vind, dan koop ik het niet. Er is niet een soort bank achter mij die dat financiert. Ik koop het als ik het mooi vind. Zo bouw ik de collectie op.’ Dit is te zien in zijn huis, waar hij ook afspreekt met klanten. Hij spreekt met enthousiasme over de werken die in de woonkamer hangen. Ook een van zijn favorieten uit de collectie hangt mooi belicht in de woonkamer. Een ingekleurde litho van Kees van Dongen. Deze komt uit het boek Hassan Baddrdine.

Beeld: Ingekleurde litho Kees van Dongen | Foto: Tinke van Witteveen