BILTHOVEN – Het College van gemeente De Bilt zet de huidige koers voort met de plannen voor een Asielzoekerscentrum (AZC) op het Berg en Bosch-terrein, ondanks dat 62% van de respondenten in een enquête van bewonersvereniging Bilthoven-Noord zich tegen de komst uitspreekt. Het College neemt vooralsnog geen extra maatregelen en wacht eerst het haalbaarheidsonderzoek van het COA af voordat verdere stappen worden bepaald.
In een reactie op de uitkomst van de enquête heeft de gemeente contact opgenomen met de beonersvereniging Bilthoven-Noord. Dat geeft echter geen aanleiding voor verdere stappen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Eerst worden de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) afgewacht.
Wel benadrukt de woordvoerder dat het College actief zal blijven luisteren naar bewoners in het vervolgtraject: ‘We hebben onze inwoners en de gebruikers van het Berg – en Bosch-terrein vanaf het begin bij het proces betrokken, ver voordat er überhaupt een besluit is genomen. En inwoners en gebruikers van het terrein kunnen zich opgeven voor een klankbordgroep om mee te denken. ‘ Hoe de meningen van de burgers vervolgens worden meegenomen in de besluitvorming rondom het AZC, kon de woordvoerder niet duidelijk maken.
Ook benadrukt het College dat de komst van een AZC nog niet zeker is, aangezien het haalbaarheidsonderzoek van het COA nog moet worden afgerond. Op de website van de gemeente wordt echter aangegeven dat het College wel de intentie heeft om het AZC op het Berg- en Bosch-terrein te realiseren. Het COA voert een haalbaarheidsonderzoek alleen uit als zij een locatie als ‘kansrijk’ beschouwen voor de plaatsing van een AZC. Zo moet de locatie groot genoeg zijn en minimaal vijf jaar beschikbaar blijven. Wettelijk gezien is gemeente De Bilt wettelijk verplicht om 277 asielzoekers op te vangen, zoals vastgelegd in de nog steeds geldende spreidingswet.
Gemeenteraadsleden uiten zich kritisch
Gemeenteraadslid Werner de Groot (CDA) vindt dat het college niet ‘het beste jongetje van de klas’ moet willen spelen door een AZC op één locatie te concentreren. Hij pleit ervoor om asielzoekers over een groter gebied te spreiden. Ook is het de vraag of het Berg – en Bosch-terrein wel de meest geschikte locatie is, legt de Groot uit: ‘Daar zijn veel zorginstellingen, met demente ouderen, maar ook een school voor kinderen met een rugzak, en een instelling voor mensen met psychische problemen.’ De Groot ziet wel een alternatief: ‘Er zijn een aantal panden binnen de gemeente die leegstaan, die geschikt kunnen worden gemaakt voor het opvangen van asielzoekers.’
Gemeenteraadslid Peter Schlamilch (Forza de Bilt) is fel tegen de komst van het AZC en het opvangen van asielzoekers: ‘Wij vinden dat dit college echt rekening moet houden met de gevoelens van de inwoners’. Ook vindt Schlamilch dat het college überhaupt niet zou moeten meewerken aan de komst van een AZC: ‘De overheid heeft aangegeven dat ze van plan zijn om de spreidingswet in te trekken, de overheid zal echt niet gaan handhaven’.
Het gemeenteraadslid vindt dat het college de spreidingswet opzij moet schuiven en moet afwachten tot de wet is ingetrokken: ‘Het college is het contact met de burger volledig kwijt als ze de plannen toch doorzetten. Misschien moeten we tot de conclusie komen dat Nederland inmiddels zijn steentje voldoende heeft bijgedragen.’
Spreidingswet vooralsnog van kracht
In december 2024 verzocht het COA het college van gemeente De Bilt mee te doen aan een haalbaarheidsonderzoek voor de vestiging van een AZC conform de spreidingswet, die gemeenten verplicht om asielzoekers op te vangen. Het college staat daar positief tegenover: ‘Er is in Nederland een groot gebrek aan opvang voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking. Gemeente De Bilt wil graag helpen in de opvang van deze vluchtelingen, die huis en haard hebben moeten verlaten, en hen een warm welkom bieden.’
Het kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord aangegeven de wens te hebben om de Spreidingswet in te trekken. Dit is echter nog niet gerealiseerd, waardoor gemeenten zich vooralsnog aan de wet moeten houden. De rijksoverheid meldt dat de benodigde wetgeving om de Spreidingswet in te trekken begin 2025 naar de Raad van State zal worden gestuurd voor advies. Daarna moet het wetsvoorstel nog langs de Tweede en Eerste Kamer.