DE BILT – Wanda Peters, lid van Soroptimist International De Bilt-Bilthoven, zet zich in voor vrouwenrechten wereldwijd. Afgelopen zaterdag, 8 maart, was het Internationale Vrouwendag, een dag die volgens haar nog steeds hard nodig is.
Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzetten voor gendergelijkheid, onderwijs en mensenrechten. “We hebben wereldwijd wel 66.000 leden en bij onze club in De Bilt zijn we met veertig,” vertelt Peters. “De organisatie moet je zien als een paraplu: er is een overkoepelende organisatie, daaronder zijn er regionale afdelingen per werelddeel, per land en vervolgens per stad of regio, zoals onze club in De Bilt.”
Nog steeds nodig
Dit jaar werd Internationale Vrouwendag in Nederland onder andere gemarkeerd door een grote demonstratie: de Feminist March in Amsterdam. Daar kwamen duizenden mensen samen om te pleiten voor gendergelijkheid en tegen de afbraak van vrouwenrechten. “Het is nog steeds nodig,” zegt Peters. “Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen en meisjes nog steeds seksueel misbruikt worden, ook in Nederland.”
Volgens het CBS heeft 53% van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar in het afgelopen jaar te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag. In 2020 was dat nog 47%, in 2022 52%, een stijgende lijn dus.
Lokaal én wereldwijd actief
Binnen Soroptimist International kunnen leden zelf bepalen hoe actief ze zijn. “Je hebt binnen de club verschillende soorten vrouwen, van allerlei leeftijden en achtergronden, en je kunt zelf kiezen hoe je je wil inzetten. Sommigen richten zich op lokale initiatieven, anderen zijn op nationaal of internationaal niveau actief,” vertelt Peters. “Ik ben zelf ook weleens naar internationale Soroptimist bijeenkomsten geweest, en op dit moment wonen vijf leden van onze landelijke Unie in New York een VN-vergadering bij.” De club in De Bilt organiseert verschillende acties om projecten te steunen. Zo hebben ze recent aandacht gevraagd voor de campagne Orange the World en geld opgehaald voor schoolbibliotheken in Tanzania. “Dat doen we bijvoorbeeld door ‘boekjeskoekjes’ te verkopen of een benefietavond te organiseren met een film. Op die manier steunen we projecten die vrouwen op allerlei manieren helpen.”
Meer zichtbaarheid
De impact van initiatieven zoals de Feminist March wordt steeds groter. Waar in 2024 nog 3.000 tot 4.000 mensen meeliepen, waren dat er in 2025 al 20.000. “Het was heel bijzonder om daar met zoveel mensen te lopen en te laten zien dat dit een belangrijk onderwerp is,” zegt Peters. “En dan vervolgens de Feminist March om acht uur op het journaal te zien.”
Toch is er volgens haar nog veel ongelijkheid. “Er wordt nog altijd anders omgegaan met vrouwen als het gaat om promoties. Er heerst een gedachte dat vrouwen minder in hun mars hebben, puur omdat ze vrouw zijn,” stelt Peters. “Dat is een cultuursysteem dat diepgeworteld zit en ervoor zorgt dat vrouwen minder vaak een salarisverhoging krijgen. Ze worden op andere dingen beoordeeld en krijgen bij sollicitaties ook andere vragen dan mannen.”
Nog een lange weg te gaan
Voor Peters is Internationale Vrouwendag niet alleen een moment om stil te staan bij ongelijkheid, maar vooral een kans om verandering teweeg te brengen. “Het is een tool om meer voor elkaar te krijgen en aandacht te vragen voor belangrijke kwesties,” zegt ze. “Er is nog zoveel genderongelijkheid en onrecht tegen vrouwen. We moeten blijven strijden voor een wereld waarin vrouwen gelijke kansen krijgen.”