De Bilt – De Voedselbank De Bilt heeft dringend extra vrijwilligers nodig. De vraag naar voedselpakketten blijft groeien, terwijl de hoeveelheid gedoneerd voedsel afneemt. Dit zorgt voor een grotere druk op de organisatie, die steeds meer moeite heeft om het aanbod en de vraag in balans te houden.
De Voedselbank draait al jaren op de inzet van enthousiaste vrijwilligers, maar nu er steeds meer gezinnen geholpen moeten worden, wordt er extra mankracht gevraagd. Vrijwilligers worden gezocht voor het ondersteunen van inzamelacties in lokale supermarkten, om zo het tekort aan voedsel te verkleinen.
Er is een merkbare verschuiving in de manier waarop voedsel wordt gedoneerd. Vroeger ontving de Voedselbank vaak producten van supermarkten die bijna over datum waren, of van distributiecentra met een overschot aan producten. Nu krijgen zij steeds minder voedsel van deze grotere leveranciers, mede door initiatieven zoals kortingen op bijna over datum producten en restaurants die overgebleven voedsel verwerken. Dit heeft de hoeveelheid gedoneerd voedsel aanzienlijk verminderd, waardoor de Voedselbank steeds meer afhankelijk wordt van lokale inzamelacties.
De stijgende vraag naar voedsel is duidelijk. Deze week worden er 154 gezinnen geholpen, terwijl het aanbod aan gedoneerd voedsel afneemt. Om deze kloof te overbruggen, is de Voedselbank afhankelijk van extra vrijwilligers.
Er zijn plannen om vaker inzamelacties te organiseren in de regio. Vanaf 5 april zullen er om de drie à vier weken winkelacties plaatsvinden in supermarkten. Deze inzamelacties zullen plaatsvinden op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, verdeeld in blokken van twee uur. Er is voor elke actie een team van vijf vrijwilligers per blok nodig om flyers uit te delen, schappen in te richten en het verzamelde voedsel in ontvangst te nemen.
De flexibiliteit van de acties maakt het gemakkelijker voor vrijwilligers om zich aan te melden, zonder vast te zitten aan wekelijkse roosters. Vrijwilligers hoeven alleen aan te geven wanneer ze beschikbaar zijn voor een blok van twee uur, zodat de Voedselbank een flexibele pool van hulpverleners kan opbouwen.
De afname van het voedsel dat beschikbaar is via grotere distributiecentra heeft de Voedselbank gedwongen meer afhankelijk te worden van de lokale gemeenschap. Er worden wekelijks voedselkratten gedoneerd door kerken, scholen en tuiniers, en er is financiële steun van onder andere de gemeente, wat het mogelijk maakt om verse groenten in te kopen. Toch heeft de afschaffing van de energietoeslag, een belangrijke bron van inkomsten, een negatieve impact gehad op de financiële situatie van de Voedselbank. Dit heeft de organisatie doen realiseren dat er minder financiële bijdragen zullen komen.
Om deze uitdaging aan te gaan, heeft de Voedselbank meerdere inzamelacties in de planning staan bij supermarkten zoals Jumbo, Albert Heijn en Plus. Ook wordt er samengewerkt met een nieuwe Aldi in de regio, hoewel de datums voor deze acties nog niet bekend zijn.
De vraag naar hulp is groter dan ooit. De Voedselbank hoopt op een brede steun uit de gemeenschap om de gaten in het aanbod van voedsel te dichten. Elke bijdrage, of het nu gaat om het doneren van voedsel of een paar uurtjes vrijwilligerswerk, is essentieel voor het voortbestaan van de Voedselbank De Bilt.