De Grootouders voor het Klimaat zijn ouderen die zich inzetten voor de belangen van het klimaat. In Nederland zijn er 40 van die groepen. Ze ondernemen acties om mensen bewust te maken van de opwarming van de aarde. Ze richten zich op veel verschillende onderwerpen binnen het klimaat, van klimaatrechtvaardigheid tot mobiliteit en biodiversiteit, en nog veel meer. Marieke Bemelman, actief lid binnen de actiegroep van De Bilt, zegt: “De grootste drijfveer van de Grootouders voor het Klimaat is toch zeker het achterlaten van een goede wereld voor de volgende generatie.”
Acties door de Grootouders
De acties die de Grootouders ondernemen zijn zeer divers. Zo lezen ze bijvoorbeeld voor bij kinderen op de basisschool, met boeken over het klimaat, uiteraard. Dit doen ze omdat het belangrijk is om kinderen vanaf jonge leeftijd al bewust te maken van klimaatverandering. “Wij stopten het vroeger ook weg, maar je moet juist vroeg bij jongeren beginnen, want daar valt de meeste verandering te behalen,” aldus Marieke. De Toekomststoel gaat ook rond bij de Grootouders voor het Klimaat door heel Nederland. De Toekomststoel is een idee van schrijver Jan Terlouw. Het is een kleine kartonnen stoel die mensen bij vergaderingen en beslissingen helpt herinneren om de toekomst en duurzaamheid mee te wegen in de beslissingen van vandaag. In De Bilt is deze stoel een hele zomer lang rondgegaan. Het begon met een groot evenement bij het gemeentehuis. Daar vertrok de klimaatburgemeester met de stoel op een aanhangwagentje achter haar fiets naar de eerste tussenstop, om daarna verder te reizen naar moestuinen, scholen, groene kerken, enzovoort.
Taboe rondom het Klimaat
Het onderwerp klimaat ligt bij de een gevoeliger dan bij de ander. “Ik heb zelf in mijn kring van vrienden ook dat ik bij sommige mensen niet zo uitbundig over het klimaat zal praten, want dan staan de stekeltjes gelijk omhoog,” aldus Marieke. Via de landelijke Grootouders voor het Klimaat werd er een training klimaatgesprekken aangeboden, die Marieke is gaan volgen. Haar tip is om niet opdringerig te zijn bij mensen die het er niet mee eens zijn. “Het is belangrijk om eerst te luisteren en te kijken of er aanknopingspunten zijn. Dit alles zonder met een opgeheven vingertje aan te geven wat ze veroorzaken als ze er niet bewust mee omgaan. Je kunt niet binnen één gesprek iemand overtuigen om de meest klimaatbewuste persoon te worden. Wat je wel kunt doen, is hun perspectief een klein beetje omdraaien.”
Perspectief van de Jongeren
Jongeren zijn zich bewust van klimaatverandering, zo blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), waaruit blijkt dat ongeveer 70 procent van de jongeren zich er erg zorgen over maakt. Jongeren verwachten vaak actie van de overheid of het bedrijfsleven om dit probleem aan te pakken. Zelf wil een ruime meerderheid van de jongeren er iets aan doen, maar ze weten niet precies hoe. Veel jongeren passen maatregelen toe, zoals korter douchen, minder kleding kopen en minder vlees eten. Toch denkt Marieke dat jongeren zich het minste bewust zijn van de opwarming van de aarde. “Het is hun toekomst waar wij nu hard voor aan het strijden zijn,” aldus Marieke. Omdat veel jongeren nog aan het begin van hun leven staan, kan het voor velen nog gezien worden als een bijzaak. Uitgaan, vrienden, sporten en school zijn voor sommige jongeren belangrijker. Het besef komt vaak pas later. Dat is iets wat we moeten doorbreken, en wat al goed op weg is, blijkt uit de statistieken. Elmar Gerads (21), inwoner van De Bilt, heeft ook zijn mening over klimaatverandering: “Vroeger maakte het klimaat me eigenlijk helemaal niks uit, ik gooide soms zelfs plastic op de grond. Tegenwoordig probeer ik mezelf eraan te houden om zoveel mogelijk met de trein te reizen. Ook al duurt het dan langer, het klimaat is superbelangrijk, en ik probeer ook veel van mijn vrienden daarop te attenderen.” De Grootouders voor het Klimaat zoeken nog jongeren om hun sociale media bij te houden. Lijkt het jou iets? Stuur dan een mail naar het adres onderaan dit artikel!
Het Klimaatcafé
Het Bilts Klimaatcafé is een initiatief van de Grootouders om mensen op een leuke manier te informeren over het klimaat. Er komen verschillende duurzame groene doeners spreken, en het evenement vindt plaats in het Van der Valk Hotel in De Bilt. Dit zal plaatsvinden op 11 april 2025, vanaf 15:30 uur. Het evenement gebeurt drie tot vier keer per jaar en zal elke keer op een andere locatie plaatsvinden. De toegang is gratis en je kunt je aanmelden via grootoudersklimaatdebilt@gmail.com .