Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Gemeente De Bilt staat open voor de komst van haar eigen Knarrenhofproject

Gemeente De Bilt staat open voor de komst van haar eigen Knarrenhofproject

De voormalige Jasmijnschool

DE BILT – Gemeente De Bilt en Stichting Knarrenhof Nederland zijn in gesprek over de komst van een Knarrenhofproject voor senioren. Na jaren van overleg en een zoektocht naar een geschikte locatie, is eindelijk een plek gevonden: de voormalige Jasmijnschool. Het pand en het omliggende terrein zouden omgebouwd kunnen worden tot een moderne woonvorm. Met zelfstandige woningen, gegroepeerd rond een gezamenlijk hofje met een ontmoetingsruimte.

De gemeente werkt samen met Stichting Knarrenhof Nederland aan de realisatie van dit woonproject voor senioren. Het project moet een plek worden waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, maar toch in een gemeenschap samenleven. Een geschikte locatie is gevonden en idee is om de oude Jasmijnschool en het omliggende terrein te transformeren. Dit gebied wordt dan het nieuwe thuis voor senioren die kiezen voor een vorm van gezamenlijke, maar zelfstandige huisvesting. Op dit moment zijn de gemeente en de stichting nog in onderhandeling over verschillende voorwaarden, een belangrijke stap voordat de bouw kan starten.

Maartje Dingemans, projectleider van de gemeente De Bilt, legt uit waarom dit project zo belangrijk is voor de gemeente: ‘De gemeente staat positief tegenover het initiatief van Knarrenhof. Er is een grote vraag naar woningen voor senioren die langer zelfstandig willen blijven wonen. Dit project draagt ook bij aan de doorstroming op de woningmarkt. Senioren die verhuizen naar een Knarrenhof laten een eengezinswoning achter, wat ruimte creëert voor jonge gezinnen,’ zegt Dingemans.

In de huidige onderhandelingen wordt gekeken naar de verschillende voorwaarden van het project, zoals een financiële overeenstemming en de invulling van het type woningen. ‘Dit is altijd een proces van overleg,’ zegt Dingemans. ‘De hoop is dat we voor de zomer meer duidelijkheid hebben,’ voegt ze eraan toe. Het project zal bestaan uit 30 woningen, waarvan een deel in de sociale huur wordt aangeboden, een deel in de middenhuur en een deel in de vrije sector.

Een nieuwe woonvorm voor senioren

Knarrenhof is een moderne versie van het traditionele hofje, waarbij de nadruk ligt op sociale cohesie, privacy en toekomstbestendigheid. De woningen zijn zelfstandig, compact en levensloopbestendig, wat betekent dat ze ontworpen zijn om aangepast te worden aan de veranderende behoeften van bewoners. De woningen worden gebouwd rondom een gezamenlijke binnentuin en ontmoetingsruimte, die de bewoners uitnodigt om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen.

Nel Sangers, voorvrouw van de stichting, benadrukt de sociale voordelen van dit project: ‘Het is een duurzame gemeenschap, mensen kijken naar elkaar om. Het is geen zorg, dat doet de thuiszorg, maar je kent elkaar en dan kan je iets voor elkaar betekenen. Daardoor zijn mensen minder eenzaam en doen ze ook minder beroep op de zorg,’ zegt Sangers.

Het concept Knarrenhof is ontstaan in 2012, toen Peter Prak, de oprichter, ontdekte dat veel ouderen behoefte hadden aan een gezamenlijke woonvorm. Het eerste Knarrenhofproject werd gerealiseerd in 2018 in Zwolle, en sindsdien zijn er meer projecten door heel Nederland tot stand gekomen. De vraag naar dergelijke woningen blijft groot, omdat steeds meer ouderen zoeken naar een manier om zelfstandig te blijven wonen zonder in een zorginstelling terecht te komen.

Over de auteur

Auke Jantzen

Auke Jantzen (2002) studeert sinds 2024 aan de Hogeschool van Utrecht. Na zijn boekhoudkundige vooropleiding is hij in Utrecht gebleven om journalistiek te studeren. Met zijn grote interesse in onderzoeksjournalistiek wil hij maatschappelijk iets teweegbrengen. Zijn het niet kranten dan slaat Auke wel historische boeken open. ‘Ik wil graag het ongehoorde verhaal ook eens vertellen.’