Op maandagavond 31 maart kwamen inwoners, experts en beleidsmakers samen in buurtcentrum VVSO-WVT in De Bilt om te praten over armoede en schuldenproblematiek. Hoewel de cijfers een lichte daling van armoede laten zien, blijft het onderwerp actueel. De bijeenkomst bood een platform om oplossingen te bespreken en bewustwording te vergroten over een probleem dat vaak wordt onderschat in een gemeente die bekendstaat als welvarend.
Ondanks het relatief hoge gemiddelde inkomen van €40.100 per inwoner in De Bilt, het hoogste in de regio, leeft 5% van de huishoudens rond het sociaal minimum. Dit betekent dat zij na het betalen van vaste lasten nauwelijks geld overhouden voor basisbehoeften. Daarnaast maken 160 gezinnen, goed voor ongeveer 500 personen, gebruik van de voedselbank. Volgens Jolanda van Hulst-Mazirel, voorzitter van Voedselbank De Bilt, is dit slechts het topje van de ijsberg: “Veel mensen schamen zich om hulp te vragen, vooral omdat De Bilt wordt gezien als een rijke gemeente.”
Waarom is actie noodzakelijk?
Hoewel er landelijk een lichte daling is in het aantal mensen dat in armoede leeft (540.000), blijft er een grote groep kwetsbaar met een inkomen net boven de armoedegrens (1,2 miljoen mensen). In De Bilt speelt daarnaast het contrast tussen rijkdom en armoede: bepaalde wijken, zoals Zuidwest, kampen met geconcentreerde problematiek vanwege sociale huurwoningen en beperkte diversiteit binnen buurten.
Volgens Donja Hoevers, fractievoorzitter van D66, is bewustwording essentieel: “Veel mensen denken dat armoede hier niet bestaat, maar niets is minder waar.” Ze wijst erop dat zelfs werkenden zoals leraren of verpleegkundigen moeite hebben om rond te komen door stijgende kosten.
Hoe kan de politiek bijdragen?
De rol van de politiek werd uitgebreid besproken tijdens de bijeenkomst. Hoevers gaf aan dat D66 gelooft in de eigen kracht van mensen en dat de partij zich wil inzetten om te voorkomen dat mensen in de problemen komen. Dit kan bijvoorbeeld door betere toegang tot toeslagen en ondersteuning voor mensen met lage inkomens. Ookal wordt dit de gemeente moeilijker gemaakt door de 2,4 miljard bezuiniging op de gemeentefondsen in provincie Utrecht.
Ook lokale initiatieven spelen een belangrijke rol. De Voedselbank werkt nauw samen met organisaties zoals Stichting Leergeld om kinderen te voorzien van fietsen of laptops.
Een oproep tot samenwerking
De bijeenkomst sloot af met een oproep tot samenwerking tussen inwoners, organisaties en politiek. Van Hulst-Mazirel benadrukte dat hulp niet alleen financieel hoeft te zijn: “We hebben veel aan vrijwilligers die helpen bij voedselinzamelingen of gewoon een luisterend oor bieden.”
De avond toonde aan dat armoede geen probleem is dat op zichzelf staat; het raakt alle lagen van de samenleving. Door gezamenlijk op te trekken kunnen kleine stappen leiden tot grote veranderingen.
Wat nu?
Hoewel er geen directe oplossingen uit de bijeenkomst voortkwamen, was het doel vooral om bewustwording te creëren en netwerken te versterken. Van D66 wordt verwacht dat zij deze gesprekken voortzetten in toekomstige evenementen.
Armoede mag dan dalen volgens statistieken, maar zoals Jolanda van Hulst-Mazirel benadrukte: “Ze zijn bezig met het overleven, niet met leven.” Het is aan alle betrokkenen om ervoor te zorgen dat de focus verschuift naar een waardig bestaan voor iedereen.