BILTHOVEN – Het Soeficentrum Utrecht in Bilthoven viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1925 heeft het centrum zich gepositioneerd als een belangrijke plek voor verbinding van mensen, met de nadruk op het soefisme, de mystieke stroming van de islam. De verbinding van mensen en verschillende religies staat centraal. Het jubileum werd gevierd met een speciale eredienst met als thema: ‘Uw muziek brengt mijn ziel aan het dansen’.
Het Soeficentrum, gelegen in Bilthoven, is een unieke plek in Nederland die al lange tijd een brug vormt tussen Oosterse en Westerse religies. Afgelopen weekend werd het 100-jarig bestaan van het centrum gevierd met een speciale ceremonie over verbinding door middel van muziek. Het programma bevatte lezingen van verschillende mensen, livemuziek met zang en een diavoorstelling van de geschiedenis en het ontstaan van het Soeficentrum. Ook was er tussendoor tijd voor koffie, thee en natuurlijk ook taart.
Het jubileumjaar is voor het centrum niet alleen een moment om stil te staan bij het verleden, maar ook een kans om vooruit te kijken. Zo vertelt Saadi Bitter, die bij het bestuur van het centrum zit en al in 2007 bij het soefisme betrokken is geraakt, dat ze met de 100-jaarviering juist proberen in het hier en nu te zijn. “Aan de ene kant willen we natuurlijk het verleden eren waar we uit voortkomen, maar dat is niet het enige belangrijke. Er is ook nu een spiritualiteit in Nederland waar wij een onderdeel van zijn.” Het soefisme is een richting met heel veel verschillende mensen met allemaal ook verschillende meningen en belevingsvormen die samenkomen. “We vieren dus ook de kracht van het verschil” vertelt Aafke Ossen, die ook bij het bestuur van het centrum zit en in 2012 bij het soefisme betrokken is geraakt.
Oorsprong
“Inayat Khan, die de oprichter was van de ‘International Sufi Movement’, was eigenlijk een musicus en kwam uit een hele muzikale familie.” vertelt Aafke. Ze vertelt dat Inayat Khan opgroeide in India, waar veel verschillende religies samenkwamen. Zijn soefimeester gaf hem de taak om Oost en West te verbinden met muziek en zo het soefisme naar andere landen te brengen. Mensen snapten in het Westen eerst niets van die muziek, omdat de culturen zo verschillend waren. “Zo is hij uiteindelijk begonnen met steeds meer verhalen vertellen en zijn de verhalen samengekomen met muziek.” Vertelt Aafke. Daarom worden er ook nu bij ceremonies verhalen verteld in combinatie met muziek.
Belangen
Het Soeficentrum Utrecht heeft afgelopen 100 jaar een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van soefisme in Nederland en daarbuiten. Naast de ceremonies en lezingen organiseert het centrum ook regelmatig workshops, meditaties, mantra’s en gesprekken die vaak toegankelijk zijn voor zowel leden als geïnteresseerden. Het aanbod is inmiddels zo divers dat mensen van allerlei verschillende achtergronden zich er thuis voelen. Aafke vertelt dat het bij het soefisme belangrijk is dat iedereen anders mag zijn en mag verschillen van elkaar. “Het is zo belangrijk dat er zowel liefde en samenhang is als ruimte voor verschil, omdat anders het oordeel mensen van elkaar afduwt.” Vertelt ze. “Het soefisme laat een weg zien waar je verbonden kan zijn met verschillende religies zonder dat je vast hoeft te zitten in allerlei regels of wetten. In deze mystiek gaat het veel meer om de religie van het hart dan of jij je precies aan de regels van religies houdt.” Voegt Saadi daaraan toe.
Toekomst
De komende jaren wil het soeficentrum Utrecht zijn boodschap van spiritualiteit en verbinding blijven verspreiden, en zo bijdragen aan een meer harmonieuze samenleving. Het 100-jarig jubileum markeert dan ook niet alleen een historische mijlpaal, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van het centrum.