Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Studeren wordt duurder: ‘Als ik niet werk, kom ik niet rond’

Studeren wordt duurder: ‘Als ik niet werk, kom ik niet rond’

Bron: Joep Heusinkveld

DE BILT – Door de stijgende prijzen in Nederland en de inflatie die rond de 3% blijft volgens de DNB, moeten studenten steeds meer werken of lenen. Volgens de organisatie Opnieuw Thuis (een platform dat zelfstandig wonende studenten ondersteunt met praktische tips en handleidingen voor huisvesting) werken er daardoor steeds meer studenten meer uren naast hun (voltijd)studie. Een combinatie die stress kan veroorzaken.

Sinds 2023-2024 is de basisbeurs terug. Een uitwonende student krijgt 338,68 euro en een thuiswonende student krijgt 103,78 euro, maar maakt dat het leven voor studenten makkelijker? “Als ik niet werk naast mijn studie, zou ik niet rondkomen,” vertelt Anna-Marie Bouma, die op kamers woont in De Bilt. Fleur van de Kamp heeft daar ook last van en woont in Maartensdijk: “Ik woon nog bij mijn ouders, maar als ik niet werk naast mijn voltijdstudie, zou ik niet kunnen rondkomen.”

Studie en werk combineren

Volgens een enquête van Motivaction in opdracht van studentenorganisatie ISO heeft 60% van de Nederlandse studenten met studieleningen regelmatig stress door hun studieschuld. Daarnaast voelt 40% zich emotioneel uitgeput en maakt 39% zich zorgen over hun financiële situatie. “Ik heb twee dagen in de week stage, daarnaast nog twee keer in de week school, sporten en dan kan ik één dag in de week werken. Met deze combinatie wordt het mij soms iets te veel,” aldus Van de Kamp. Voor veel studenten is het combineren van studie en werk een lastige opgave.

Inflatie

Door de huidige financiële situatie is de rente op leningen bij DUO van 0% naar 2,57% gegaan. Daarnaast stijgen de prijzen voor levensonderhoud, zoals huur en boodschappen, ook steeds verder. Volgens Nibud gaan uitwonende hbo/wo- en mbo-bol-studenten er dit jaar 7% op achteruit. Dat merkt ook Tinka Klatten die samen met Anna-Marie woont: “Een aantal jaar geleden kon ik voor hetzelfde bedrag veel meer kopen of doen dan dat ik nu kan.” Zo zien meerdere studenten dat. “Ik vind sociale contacten heel erg belangrijk, maar ik kan er geen vrij voor vragen, want ik heb dat geld echt nodig,” vertelt Bouma.

Sparen

Steeds meer jongeren sparen wel, volgens Nibud. In 2024 spaart 95 procent van de studenten, een stijging ten opzichte van 91 procent in 2021. Studenten sparen gemiddeld 251 euro per maand, wat meer is dan de 194 euro per maand in 2021. De belangrijkste redenen om te sparen zijn voor later, vakantie en omdat het verstandig is. “Het enige waar ik eigenlijk voor spaar, is een vakantie,” aldus Van de Kamp. “Ik zet elke maand wel een fors bedrag op mijn spaarrekening, maar in die maand haal ik er ook wel weer wat vanaf. Ik probeer wel altijd minimaal 200 euro per maand te sparen.” Sparen is dus wel iets wat studenten meer zijn gaan doen.

Studielasten

In het studiejaar 2020-2021 was het collegegeld 2.134 euro en in het studiejaar 2023-2024 was het 2.314 euro. De verwachting is dat het collegegeld volgend studiejaar 2.601 euro wordt, terwijl de teller nu staat op 2.530 euro per jaar. “Ik gebruik mijn thuiswonende DUO-basisbeurs om mijn collegegeld mee af te betalen,” zegt Van de Kamp. Het collegegeld wordt dus ook nog eens duurder.

Met de stijgende kosten en hogere studielasten wordt studeren er niet makkelijker op. Veel studenten proberen wel te sparen, maar zijn tegelijkertijd afhankelijk van hun bijbaan om rond te komen. Meer werken betekent vaak minder tijd voor studie en sociale activiteiten, wat de druk alleen maar verhoogt. Studeren zonder financiële stress lijkt steeds minder vanzelfsprekend, en de vraag is hoe lang studenten dit nog volhouden.

 

Over de auteur

Teun Kuijt

Teun Kuijt (2006) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ook geboren en getogen in Utrecht met een enorme interesse op allerlei vlakken. Met veel liefde en passie voor het vak schrijft ze al vanaf jonge leeftijd. Van de schoolkrant tot haar profielwerkstuk, ze heeft altijd met veel plezier geschreven. Nu is ze begonnen met met de School voor Journalistiek en staat ze open om nog meer van het vak te leren. Ze volgt alles op de voet en je kan daarom veel leuke gevarieerde artikelen van haar kunnen verwachten.