Bilthoven- Bij binnenkomst zie je dat de jeugd hun laatste potjes afrond en dat er steeds meer volwassenen binnenstromen. Sommigen houden een praatje en andere blijven stilletjes wachten totdat het toernooi gaat beginnen. Dan word de gezamenlijke opening aangekondigd; de dames gambiet. Wanneer de opening aan iedereen is uitgelegd, dan worden de partijen opgesteld. Iedereen gaat zitten en dan is het stil
Het schaakspel bestaat uit 3 fases: de opening, het middenspel en het eindspel. Voor dit toernooi begon iedereen dus met dezelfde openingstand. Het toernooi bestond uit 5 rondes. De dames gambiet is een opening die door de beste schaakspeler worden gebruikt maar ook door elk gewone speler zegt Dirk-jan van Speybroeck. De tijdscontrole is 15 minuten, voor dit soort toernooien binnen de club wordt deze tijdscontrole aangehouden zegt Dick van Berkelaar voorzitter van DBC. Dit is een aangepaste tijdscontrole voor toernooien tegen andere clubs word een tijdscontrole van anderhalf uur gehouden. Deze rondes gaan dus vlugger dan als er een toernooi is tegen Zeist of Bussum.
De Biltse Combinatie (DBC) bestaat al meer dan 90 jaar. ‘We zitten hier al een stuk of 17 jaar in dit gebouw maar dit gebouw gaat wel binnenkort worden afgebroken. Wij blijven dan hier tot het laatst stuk van het gebouw wordt gesloopt. Dat is geen ernstige ramp want wij vestigen ons daarna een paar honderd meter verderop.’ De DBC heeft veel trouwe leden. Dick van Berkelaar is bijvoorbeeld al bijna 50 jaar lid, de jeugdleraar Ron Smit is ook al 50 jaar lid van de DBC en er zijn vele anderen die al heel lang lid zijn.
Toernooien zoals dezen zijn vooral voor de volwassenen. De jeugd heeft haar eigen toernooien en wedstrijden. Ron Smit is interne wedstrijdleider van de jeugd. Hij heeft al 20 jaar voor de klas gestaan in het voortgezet onderwijs en hij geeft nu les aan de jeugd bij het DBC. ‘We leren de jeugd tactieken zoals: penningen, rokeren, vorken, de gouden regels enzovoort.’ Bij een wedstrijd van de jeugd is er maar 1 ronde en is de tijdscontrole lager dan bij een klassieke partij. ‘De jeugd is belangrijk voor onze club maar het is altijd de vraag of ze nou blijven. ‘Als de jeugd van onze groep gaat studeren dan gaan ze wellicht op kamers en dan zijn ze niet meer in de buurt of hebben ze geen tijd meer.’ Zegt Van Berkelaar. Sjoerd is een van die jongens die vanuit de jeugd nu ook meedoet met de toernooien. ‘M’n vrienden zeggen dat ik de beste ben van de jeugd dus ik vind het heel leuk om hier te spelen.’
De sfeer
Als een partij afgelopen is dan loopt men ook nog weleens rond te kijken naar de nog lopende partijen. Nadat de meesten klaar zijn met hun partijen dan gaat het volume van de kamer een klein beetje omhoog. Een toernooi is meestal voorbij rond 11 uur. Na een toernooi of wedstrijd wordt er vaak nog gepraat over de partijen en wordt er nog wat gedronken. De meeste gaan nog even bijpraten of andere spelen nog een potje snelschaak tegen elkaar. Dit is meestal een tijdscontrole van 3 tot 7 minuten dus deze partijen zijn ook weer snel afgelopen. Zo’n avond eindigt dan vaak rond 12 uur, dan sluit het gebouw en dan is de pret voorbij.