Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De Bilt trekt weinig jonge twintigers aan

De Bilt trekt weinig jonge twintigers aan

Wooncomplex Warande in Zeist

De Bilt – Gemeente De Bilt blijkt weinig aantrekkingskracht te hebben op jonge twintigers, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met de provincie Utrecht en omliggende gemeenten zoals Zeist, vestigen relatief weinig jongeren zich in De Bilt. Een laag aanbod aan studentenwoningen, gecombineerd met een hoog prijsniveau op de koopwoningmarkt, maakt de gemeente minder toegankelijk voor deze leeftijdsgroep.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aandeel jonge twintigers (20 tot 25 jaar) in de gemeente De Bilt met 4,4 procent beduidend lager ligt dan het landelijke gemiddelde van 6,6 procent. Ook binnen de provincie Utrecht blijft De Bilt achter: zowel de provincie als buurgemeente Zeist kennen een duidelijk hoger aandeel jongeren. De data bevestigt daarmee het beeld van een gemeente die minder aantrekkelijk is voor jonge volwassenen om zich te vestigen of te blijven wonen.

‘Als ik de kans krijg, verhuis ik binnenkort uit De Bilt,’ zegt de 22-jarige geneeskundestudent Marjolein. ‘Ik woon nu nog thuis, maar voor een studentenkamer kijk ik naar Utrecht. Het is fijn dat ik vanaf hier naar de faculteit kan fietsen, maar verder is De Bilt als student echt niet zo aantrekkelijk.’ Volgens haar is zelfs Zeist nog een betere optie. ‘Bij die Warande-toren in Zeist zit je ook niet in het centrum van Utrecht, maar daar heb je tenminste wel met andere studenten om je heen.’

SSH

Volgens studentenhuisvester SSH heeft het beperkte aanbod aan studentenwoningen in De Bilt mede te maken met hun focus op grotere studentensteden, zoals Utrecht. ‘We vinden het belangrijk dat studenten zo dicht mogelijk bij hun onderwijsinstelling wonen,’ legt communicatiestrateeg Joris van Eijck uit. Hoewel De Bilt qua ligging gunstig is ten opzichte van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, valt de gemeente volgens SSH net buiten de kern waarop zij zich richten. Hun voorkeur gaat uit naar locaties in de stad zelf, waar de meeste studenten zich bevinden en waar de vraag het hoogst is.

Toch sluit SSH huisvesting in omliggende gemeenten niet volledig uit. Zo beheren ze in Zeist een groot complex met zo’n 650 studentenwoningen. Volgens Van Eijck is dat niet het resultaat van gericht plan met betrekking op omliggende gemeentes, maar eerder van een kans die zich toevallig voordeed. ‘In het geval van Zeist was er op een gegeven moment een mogelijkheid tot exploitatie, en die hebben we benut,’ zegt hij. ‘Dat betekent niet dat we niet openstaan voor kansen in de omgeving, maar onze eerste voorkeur ligt bij de stad zelf.’

De huizenmarkt

Los van studentenhuisvesting blijkt De Bilt ook geen gemakkelijke plek voor jonge starters. De woningmarkt in de gemeente is voor veel jonge twintigers nauwelijks toegankelijk. Starters die willen kopen, lopen tegen stevige woningprijzen aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in De Bilt in 2024 rond de € 479.970, tegenover een landelijk gemiddelde van ongeveer €315.000. Dat maakt de stap naar een koopwoning voor jonge mensen zonder vast contract of hoog startinkomen vrijwel onmogelijk.

Daardoor ontbreekt het in De Bilt niet alleen aan studentenwoningen, maar ook aan een logische vervolgstap: een realistische mogelijkheid om na de studie in de gemeente te blijven wonen. Voor veel jonge volwassenen betekent dit dat ze na hun jeugd of studietijd weinig andere keuze hebben dan te vertrekken. Door het gebrek aan betaalbare starterswoningen én voorzieningen die zich richten op jongeren ontstaat het beeld van een gemeente die vooral aantrekkelijk is voor gezinnen en oudere inwoners.

Over de auteur

Auke Jantzen

Auke Jantzen (2002) studeert sinds 2024 aan de Hogeschool van Utrecht. Na zijn boekhoudkundige vooropleiding is hij in Utrecht gebleven om journalistiek te studeren. Met zijn grote interesse in onderzoeksjournalistiek wil hij maatschappelijk iets teweegbrengen. Zijn het niet kranten dan slaat Auke wel historische boeken open. ‘Ik wil graag het ongehoorde verhaal ook eens vertellen.’