Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De Bilt blinkt uit: Opleidingsniveau ver boven landelijk gemiddelde

De Bilt blinkt uit: Opleidingsniveau ver boven landelijk gemiddelde

De Bilt – In de gemeente De Bilt is het opleidingsniveau aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Bijna de helft van de inwoners tussen de 15 en 75 jaar heeft een hbo- of wo-master, doctor titel (25,6%) of een hbo- of wo-bachelor (22,5%). Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. 

 Waar landelijk gezien 12,3% van de bevolking een hbo- of wo-master, doctor titel heeft, ligt dit percentage in De Bilt meer dan twee keer zo hoog. Ook het percentage inwoners met een hbo- of wo-bachelor is hoger dan het landelijk gemiddelde. Daarentegen zijn de percentages lager voor de categorieën basisonderwijs en vmbo/mbo1. 

Verklaring van het hoge opleidingsniveau 

Raadslid Donja Hoevens van D66 De Bilt legt uit dat dit te maken heeft met het type woningen in de gemeente: “Het heeft te maken met het soort huizen in onze gemeente, die relatief duur zijn. Villa’s, boerderijen, grote huizen enz. Daar komen vaak ook mensen wonen die meer kansen krijgen dan anderen. Naar de huiswerkklas, een eigen kamer om je huiswerk te maken enz.” 

Deze sociaaleconomische factoren spelen dus een grote rol. Hoevens benadrukt dat de gemeente zich bewust is van het belang van gelijke kansen en hier actief beleid op voert. 

Actief beleid voor gelijke kansen 

“Zeker, we stimuleren gelijke kansen,” aldus Hoevens. “Wij hebben bijvoorbeeld een motie ingediend om in elke kern laagdrempelige Studieplekken te hebben, elk kind moet een keer in zijn leven naar een museum kunnen, geld vrijgemaakt voor kinderen in armoede etc. Daarnaast zetten we in op de bouw van betaalbare woningen, sociale huur, middeldure woningen en appartementen.” 

De gemeente probeert zo een omgeving te creëren waarin iedereen, ongeacht de achtergrond, de kans krijgt om zich te ontwikkelen. 

Aandacht voor praktisch opgeleiden 

Naast het stimuleren van hoger onderwijs, zet de gemeente zich ook in voor praktisch opgeleiden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Zelf ben ik raadsrapporteur bij de biga, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken,” vertelt Hoevens. “We hebben gezorgd dat er ruimte komt op de schapenweide voor life sciences. Daar werken veel praktisch opgeleiden. We vinden het ook belangrijk dat bedrijven als msd in onze gemeente blijven in verband met werkgelegenheid. Verder heeft D66 ervoor gezorgd dat er stageplaatsen zijn voor alle opleidingsniveaus binnen de gemeente.” 

Risico’s van een hoog opleidingsniveau 

Hoevens erkent dat er ook risico’s verbonden zijn aan een gemeente met een relatief hoog opleidingsniveau. “Ik vind dat zeker een risico. Niet iedereen krijgt 7 vinkjes in het leven. Daarom blijven we onverminderd aandacht vragen voor kansengelijkheid. Om gelijke kansen te krijgen moet je mensen ongelijk behandelen.” 

Ze benadrukt het belang van inclusiviteit en gemengde wijken, zodat mensen elkaar ontmoeten en er geen tweedeling ontstaat. “Daarom willen we ook sociale huur in Bilthoven Noord en komen er wat D66 betreft geen sociale woningen bij in Bilthoven zuid.” 

Gemeenteraad is zich bewust 

Het hoge opleidingsniveau in De Bilt kan leiden tot een tweedeling in de samenleving, waarbij lager opgeleiden zich minder vertegenwoordigd voelen. De gemeenteraad is zich bewust van dit risico en zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. 

Over de auteur