Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De Bilt steeds natter en zonniger, blijkt uit cijfers van het KNMI

De Bilt steeds natter en zonniger, blijkt uit cijfers van het KNMI

DE BILT – Uit metingen van het KNMI blijkt dat zowel de jaarlijkse neerslag als het aantal zonuren in 2024 aanzienlijk hoger ligt dan in 1999 en 2010. Experts waarschuwen dat het Nederlandse klimaat definitief aan het veranderen is met grote gevolgen voor de toekomst. Uit gegevens van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) blijkt dat De Bilt in 2024 ruim 200 millimeter meer neerslag kreeg dan in 1999. Tegelijkertijd steeg ook het aantal zonuren met meer dan 200 uur. Die combinatie natter en zonniger lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar volgens deskundigen is het een duidelijk signaal van een structureel veranderend klimaat.

Volgens meteoroloog en klimaatdeskundige Reinier van den Berg is deze verschuiving precies wat klimaatwetenschappers al jaren voorspellen. “De temperatuur stijgt, en dat heeft directe gevolgen voor het weer,” zegt hij. “Warme lucht kan meer vocht vasthouden. Dat betekent dat het, wanneer het regent, ook heviger regent. Tegelijkertijd hebben we vaker te maken met droge periodes waarin de zon volop schijnt. Het is een klimaat met extremen geworden.”

Van den Berg, die als weerman jarenlang te zien was bij RTL en zich nu inzet voor klimaatbewustzijn, benadrukt dat deze trend zich naar verwachting zal voortzetten – en zelfs zal versnellen. “Wat we nu zien, is nog maar het begin. Zonder ingrijpen zullen hoosbuien, langdurige hittegolven en zonovergoten lentes steeds normaler worden.”

Wat zeggen de cijfers?

Uit de gegevens van het KNMI-station in De Bilt blijkt dat in: 1999 ongeveer 750 mm neerslag viel en de zon 1.500 uur scheen. In 2010 liep dit op naar 850 mm neerslag en 1.600 zonuren, en in 2024 zelfs naar 950 mm neerslag en 1.720 zonuren. Deze cijfers tonen aan dat De Bilt zowel natter als zonniger is geworden in de afgelopen 25 jaar. Van den Berg noemt het een ‘dubbelzijdig klimaatprobleem’: “Aan de ene kant meer overstromingsrisico, aan de andere kant grotere kans op droogtes.”

 Wat kan dit betekenen voor de toekomst

Volgens Van den Berg kunnen deze trends ingrijpende gevolgen hebben voor de leefbaarheid in Nederland. “Steden zijn niet gebouwd voor zulke extremen. Riolen kunnen de piekregenval niet aan, en in droge perioden neemt het risico op hittestress toe. We moeten onze steden en ons landschap opnieuw gaan inrichten: meer groen, minder steen, en systemen die water kunnen bufferen.”

Klimaatexperts vrezen dat de veranderende weerpatronen niet lineair verlopen, maar exponentieel. “Elk tiende graad opwarming betekent meer energie in de atmosfeer. Daardoor zullen extremen elkaar sneller opvolgen en intenser worden,” aldus Van den Berg.

Lokale impact in De Bilt en omgeving

De gemeente De Bilt merkt de gevolgen al in de praktijk. Inwoners rapporteren vaker wateroverlast na stortbuien, terwijl tuinen in de zomer verdrogen. De gemeente werkt met de provincie Utrecht aan maatregelen zoals meer vergroening en waar nodig gebruik maken van infiltratiekratten.

“Klimaatadaptatie is geen luxe meer, het is noodzaak,” zegt een gemeentewoordvoerder.

Waarom juist nu?

De data over 2024 vormen de eerste volledige jaarmeting na het warmte record van het jaar 2023. Ook de natuurlijke weerfactor El Niño speelt een rol, maar volgens Van den Berg is dat slechts een tijdelijke versterking van een blijvende trend. “De opwarming van de aarde is de motor. Zolang we daar niets aan doen, worden dit soort jaren het nieuwe normaal.”

Conclusie

De Bilt is natter én zonniger dan ooit. KNMI-cijfers onderstrepen dat het klimaat in Nederland in rap tempo verandert. Volgens experts als Reinier van den Berg betekent dat niet alleen meer extreem weer, maar ook een dringende noodzaak om ons land opnieuw in te richten. “Het klimaat van de toekomst is geen verre dreiging meer. Het is er al. Nu is het tijd om ons aan te passen – of achter te blijven.”

Over de auteur

Rick van de Brug

Rick van de Brug Geboren te Utrecht 2001. Hij is afgestudeerd voor de opleiding marketing- en juridische dienstverleningen in Amersfoort en volgt nu de opleiding journalistiek in Utrecht. Hij is een creatieve duizendpoot op het gebied van schrijven, zoals fictie (korte verhalen) en zijn eigen muziek schrijven. Ook speelt hij twee instrumenten, de drums en de gitaar. Ook heeft hij een liefde voor cabaret en vindt humor een remedie om de moeilijke dingen in het leven te bespreken. Hij hoopt in zijn journalistieke carrière bijzondere, spraakmakende en mooie items te kunnen maken over mensen, misdaad, landen, eten en de verschillende culturen die er in de wereld zijn.