Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Stijging huiselijk geweld in De Bilt: 40 meer meldingen sinds 2022

Stijging huiselijk geweld in De Bilt: 40 meer meldingen sinds 2022

DE BILT – Uit de laatste meting van Veilig Thuis blijkt dat er in heel Nederland meer meldingen van huiselijk geweld zijn binnengekomen. Deze stijging is ook zichtbaar in de cijfers van de Gemeente De Bilt: in 2024 waren er 40 meldingen meer dan in 2022. Daarmee volgt De Bilt een landelijke trend. 

In Nederland is het aantal meldingen van huiselijk geweld gestegen, zo blijkt uit cijfers van Veilig Thuis, het officiële advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. In 2024 zijn er landelijk 6.210 meldingen meer gedaan dan in 2022 van 123.010 naar 129.220. Opvallend is dat het aantal meldingen in 2021 juist daalde in heel Nederland. In de De Bilt is dit aantal ook gestegen: het aantal meldingen steeg van 235 in 2022 naar 275 in 2024, een stijging van 40 gevallen. Er is te zien dat de cijfers in De Bilt sneller stijgen dan in heel Nederland. In heel Nederland zijn de cijfers vanaf 2022 met 5% gestegen en in De Bilt met maar liefst 17%.

Oorzaak 

Er zijn verschillende oorzaken voor de toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld, zo stelt Blijf Groep. Deze gespecialiseerde organisatie in Nederland richt zich op het stoppen van huiselijk geweld en het bieden van hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, plegers, kinderen en omstanders. ‘Er is een toename te zien in multiproblematiek, zoals een combinatie van schulden, psychische problemen en onveiligheid in huis. Daar komt bij dat er woningnood is en een toegenomen prestatiedruk – allemaal stressfactoren voor mensen’, aldus woordvoerder Hannah Buenting van Blijf Groep. ‘Tegelijkertijd kan ook een grotere bewustwording en betere meldstructuren hebben geleid tot meer zicht op situaties die voorheen verborgen bleven.’ 

Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in De Bilt herkent deze ontwikkeling. Zij ondersteunen gezinnen via de gemeente en zien een duidelijke verandering in het aantal meldingen. ‘Er is zeker een stijging zichtbaar door de invoering van de meldcode. Er kan sneller worden gemeld, en dat heeft geleid tot een toename van het aantal meldingen’, zegt woordvoerder Eline Huussen van het CJG. Maar dat is niet de enige reden. ‘Er zijn meer statushouders in De Bilt komen wonen, zoals mensen uit Oekraïne en Afghanistan. We zien een verandering in de samenstelling van de doelgroep en verschillende culturen. Daarnaast hebben we meer te maken met stedelijke problematiek: veel mensen uit Utrecht of de regio zijn naar De Bilt verhuisd. De problemen die ze daar hebben, zien wij hier nu ook’, aldus Huussen. 

Oplossingen 

De organisaties hebben verschillende oplossingen om het aantal gevallen van huiselijk geweld terug te dringen. ‘We zetten in op vroegsignalering en preventie, onder andere via scholen, huisartsen en wijkteams van de gemeente. Als mensen in de omgeving sneller een melding maken, kunnen we eerder een gezin of huishouden ondersteunen bij hun problemen’, vertelt Buenting van Blijf Groep. Een melding komt bijna nooit van het gezin of huishouden zelf. Er rust een taboe op en er is veel schaamte. ‘Daarom zetten we ook sterk in op bewustwording van huiselijk geweld, bijvoorbeeld via het onderwijs en voorlichtingscampagnes’, aldus Buenting.  

Ook het CJG werkt actief aan oplossingen. ‘Wij bieden preventieve ondersteuning en proberen problemen te voorkomen voordat ze ontstaan’, zegt Huussen van CJG. ‘Zo bieden we begeleiding aan jonge ouders tijdens de zwangerschap en letten we op kinderen die opgroeien in een onveilige thuissituatie. Op die manier kunnen we vroegtijdig ingrijpen. ‘Daarnaast merkt het CJG een toename van complexe echtscheidingen. ‘Daarvoor hebben we een speciaal inloopspreekuur ingericht. Mensen kunnen daar laagdrempelig terecht met hun vragen.’ Ook binnen het onderwijs speelt het CJG een rol. ‘We hebben zogenoemde school-CJG’ers. Zij hebben direct contact met de kinderen, weten wat er speelt en kunnen snel signaleren als er iets mis is’, legt Huussen uit. 

Toekomst 

Om het aantal meldingen te laten dalen en beter zicht te krijgen op de situaties, zijn er plannen voor de toekomst. ‘We willen geweld vroegtijdig doorbreken zonder dat direct een uithuisplaatsing nodig is, bijvoorbeeld door begeleidingstrajecten’, vertelt Buenting van Blijf Groep. ‘Daarbij speelt samenwerking met huisartsen en andere eerstelijnszorg een belangrijke rol, zodat signalen sneller worden opgevangen.’ Ook het CJG heeft zijn bevindingen. ‘We zouden graag nog gespreksprogramma’s willen toevoegen aan ons traject. Ik denk dat dit veel effect kan hebben, zodat mensen op een laagdrempelige manier hun vragen kunnen stellen’, zegt Huussen. 

Over de auteur

Mette de Wit

Hallo, ik ben Mette de Wit, 18 jaar oud en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben geïnteresseerd in veel verschillende soorten onderwerpen zoals sport, geschiedenis en kunst. Daarbij vind ik het leuk om te schrijven en kennis over deze onderwerpen op te doen. De verhalen van verschillende soorten mensen maken mij nieuwsgierig waardoor ik meer van hen te weten wil komen. Dit is de reden dat ik journalistiek ben gaan studeren.