Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Wet voor jongeren in De Bilt moet ze beschermen tegen seksuele uitbuiting

Wet voor jongeren in De Bilt moet ze beschermen tegen seksuele uitbuitingScore 0 %Score 0 %

De Bilt –Jongeren onder de 21 jaar krijgen voortaan betere bescherming tegen seksuele uitbuiting. Dit is op 10 juni 2025 bepaald toen een nieuwe wet aangenomen werd die het strafbaar maakt om iemand onder de 21 te werven en ook te beïnvloeden met het doel prostitutie, ook als er géén sprake is van duidelijke dwang of geweld.

Deze nieuwe wet maakt echt verschil. Zeker ook voor gemeenten als De Bilt, Maartensdijk en Groenekan, waar hulpverleners de afgelopen jaren steeds vaker alarmerende signalen opvingen. Dit zijn ook uiteraard niet altijd heftige verhalen, maar wel situaties waar jongeren langzaam in kunnen hebben rollen, zonder dat ze goed doorhadden wat er gebeurde. Tussen het jaar 2023 en het huidige jaar 2025, kwamen er in de gemeente De Bilt 81 signalen van mogelijke seksuele uitbuiting binnen. Maar bij slechts 9 daarvan werden uiteindelijk officieel concrete meldingen gedaan. Dat verschil is opvallend, en brengt vragen met zich mee het laat zien waarom deze wet, die dus ook eerder ingrijpen mogelijk maakt, juist op lokaal niveau impact zou kunnen gaan hebben.

‘Deze wet maakt het veel toegankelijker om jongeren écht te mogen helpen,” zegt jeugdzorgmedewerker Noelia Garcia. “En dat geeft mij hoop.’

Waarom het hier zo speelt
De Bilt probeert al jaren actief seksuele uitbuiting aan te pakken, onder andere via beleidsplannen, samenwerkingen met de regio en het Global Goals-programma. Helaas blijft het in de praktijk erg lastig. Hulpverleners geven aan dat ze soms wel vermoedens hebben, maar missen dan de tools of de macht om echt iets te kunnen doen.

Deze nieuwe wet hoopt dus ook  voor dit soort zaken iets te kunnen doen. Iemand onder de 21 ‘toegankelijk’ maken voor prostitutie, zelfs als diegene ‘vrijwillig’ zegt ja te zeggen, is dit nu dus strafbaar. Dat helpt ook professionals sneller te handelen, vóórdat het echt zal misgaan.

Signalen zijn er wél, meldingen amper
In het rapport Mensenhandel zichtbaar maken uit februari 2024 geeft De Bilt ook zelf van dat er zijn weinig officiële meldingen zijn, maar wél vermoedens.

Tussen 2023 en 2025 kwamen er 81 signalen binnen van mogelijke uitbuiting. En uiteindelijk werden slechts 9 daarvan werden uiteindelijk echt gemeld. De meeste signalen kwamen via scholen, wijkteams en jeugdzorg binnen.

Deze kloof zegt dus iets, en doet ons dus vermoeden dat er meer speelt. Jongeren durven vaak niet aan te geven wanneer er iets is.. En ook de professionals twijfelen soms of iets wel ‘meldingswaardig’ is. En hierdoor blijven veel situaties soms onder de radar.

Niet alleen ‘probleemjongeren’ lopen risico
Wat ook extra opvalt: het zijn lang niet alleen jongeren met een zware thuissituatie die slachtoffer worden. Er zijn ook jongeren uit stabiele gezinnen, met gewoon een dak boven hun hoofd, school, en goede structuur, en toch kunnen die ook kwetsbaar zijn.

Soms zijn ze op zoek naar iets wat ze denken te missen. Denk bijvoorbeeld aan aandacht, bevestiging, meer geld of meer liefde. En dan is één verkeerde klik, of één ‘lief persoon’ die ze tegenkomen op de verkeerde plek, soms al genoeg.

Het zijn juist die grijze gebieden, die het  volgens de zorgmedewerkers erg ingewikkeld maken.  Maar dankzij de nieuwe wet kunnen hulpverleners wél eerder aan de bel trekken.

Wat is De Bilt nu van plan om te doen?
De gemeente is nu vooral van plan om vooral inzetten op drie dingen: voorlichting, signalering en samenwerking.

Dat betekent bijvoorbeeld: dat ze jongeren op scholen  goed willen laten weten wat uitbuiting is, ook trainingen aan  hulpverleners geven om signalen goed te herkennen, en nog een betere afstemming tussen wijkteams, jeugdzorg en politie.

Deze wet geeft daar nu dus ook  eindelijk de juridische ruimte voor. Maar minstens zo belangrijk is vertrouwen: Aangezien jongeren moeten weten dat ze hulp kunnen  en mogen krijgen. Maar de nieuwe wet er nu daadwerkelijk voor gaat zorgen dat er meer meldingen zullen komen in De Bilt, moet uiteraard de komende jaren nog maar blijken. Er is één ding is zeker: het probleem speelt, ook hier.

Hieronder kun je het verschil tussen het aantal signalen en daadwerkelijke meldingen goed zien (per kern in de gemeente De Bilt). De grafiek illustreert hoe groot die kloof is, hoe die zich nu ontwikkelt tussen circa 2023 en 2025.

Beoordeling

0 %

0 %
0 %

Over de auteur

Rosa van Leijen

Rosa is een toegewijde journalistiekstudent met een diepe fascinatie voor verhalen en de manier waarop ze een impact creëren in de wereld. Gedreven door een sterke interesse in politiek en maatschappelijke vraagstukken, zet zij zich in om de stem van de samenleving te versterken en diverse thema's toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het debatteren over en verkennen van verschillende perspectieven zijn voor haar essentiële onderdelen van de zoektocht naar kennis. Naast journalistiek, heeft ze ook een grote liefde voor film en het schrijven van filmrecensies. Daarnaast geniet ze in haar vrije tijd van wandelen, fotografie, koken en lezen. Zoals George Orwell ooit zei: "In tijden van bedrog is het zeggen van de waarheid een revolutionaire daad," en dat is precies wat Rosa probeert te doen in haar werk.