Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Middelbare scholieren in De Bilt gemiddeld het meest ‘gelukkig’ op school in regio Utrecht: ‘Hebben een van de grootste schoolterreinen van Nederland’

Middelbare scholieren in De Bilt gemiddeld het meest ‘gelukkig’ op school in regio Utrecht: ‘Hebben een van de grootste schoolterreinen van Nederland’

Middelbare scholieren (13- tot 17-jarigen) uit de gemeente De Bilt zijn gemiddeld zijn het meest tevreden in de regio Utrecht als het gaat om de situatie ‘gelukkig zijn’ op school. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Utrecht Buurtmonitor (2023). De Bilt scoorde gemiddeld hoger dan de totale regio Utrecht en twintig andere gemeenten, waarvan de cijfers bekend waren in de provincie Utrecht op de onderdelen ‘plezier op school’ en ‘jezelf kunnen zijn’.

Waarom scoort deze schoolsituatie in De Bilt gemiddeld beter dan de meeste andere omliggende gemeenten?

Als het gaat om plezier hebben, oftewel ‘het leuk vinden op school’, scoort de gemeente De Bilt 49%, terwijl het gemiddelde in de regio Utrecht op 42% ligt. In vergelijking met andere gemeenten in de regio Utrecht is dat ook hoger. Voorbeelden hiervan zijn: Stichtse Vecht (45%), Amersfoort (43%), Woerden (41%) en Nieuwegein (43%).

Elias van der Ham (15) zit op De Werkplaats in Bilthoven. Dit is een scholengemeenschap die zowel basis- als middelbaar onderwijs aanbiedt in De Bilt. Elias noemt daarbij het stimuleren van de samenwerking op school: ‘Je hebt hier veel verschillende activiteiten, zowel binnen als buiten school. Je merkt dat er een fijne sfeer hangt. Ook hebben we hier meerdere vertrouwenspersonen bij wie we terechtkunnen.’

Jezelf kunnen zijn

Bij ‘jezelf kunnen zijn op school’ scoort De Bilt het hoogst in de regio Utrecht, met een percentage van 88%. Ter vergelijking: de regio Utrecht Totaal scoort 81%, Zeist 82%, Utrecht 83%, Woerden 78%, Stichtse Vecht 82% en Amersfoort 82%.
‘Het mooie aan onze school is dat we veel en bijna altijd samenwerken, en daardoor leert iedereen elkaar kennen. Dat zorgt voor een harmonieuze en veilige sfeer op school,’ aldus Elias.

Veiligheid

Bij ‘het gevoel van veiligheid’ scoorde De Bilt 84%, als een van de drie hoogste van de provincie Utrecht. Dit was ten opzichte van bijvoorbeeld de regio Utrecht Totaal (75%), Nieuwegein (79%), Zeist (76%), Stichtse Vecht (79%), Woerden (71%) en Amersfoort (79%). Hier scoorde echter alleen Houten (85%) een percentage hoger. 

Visie van de ouder

De moeder van Elias, Rebecca Schoon, destijds wonend in Hilversum, had bewust gekozen voor De Werkplaats vanwege haar verbondenheid met De Bilt (ze is afkomstig uit Maartensdijk) en de brede visie op kunst, cultuur en sport op De Werkplaats. Dit is iets wat volgens haar ontbrak bij scholen in Hilversum. “De Werkplaats had niet alleen een grote ruimte rondom de school, maar ook natuur, en bood bovendien veel variatie en aandacht voor kunst en cultuur. Dat gaf uiteindelijk de doorslag voor de keuze van Elias. Ik denk dat De Bilt daarom een fijne plek is voor leerlingen, omdat er veel vrije ruimte is. De Werkplaats heeft een van de grootste schoolterreinen van Nederland.”

De Werkplaats is een van de basisscholen met een vrij schoolsysteem. “Dat kan ook een valkuil zijn, maar de andere middelbare school, Het Nieuwe Lyceum doet dat juist niet, die zijn veel klassikaler. Door deze verschillen denk ik dat je als kind wel een duidelijk systeem voor je hebt, wat kan werken.”

Rebecca noemt ook dat kinderen in De Bilt het over het algemeen goed hebben thuis. Ze spreekt vanuit haar observaties in De Bilt: “De Bilt is een rijke gemeente, met veel minder arme arbeidersklasse. Het is ook een kleinere gemeente dan bijvoorbeeld Utrecht, en er is veel saamhorigheid. De middelbare scholen besteden hier ook veel aandacht aan de kinderen.”

Het gevoel van saamhorigheid krijgt extra aandacht op De Werkplaats. Rebecca zegt dat er veel aandacht is voor sociale en emotionele aspecten van kinderen: “Hier letten ze echt op kleine dingen, zoals buitengesloten worden, extra aandacht voor een kind, en dat doen ze leeftijdsgericht. Dat begint al op de basisschool van De Werkplaats, maar loopt leeftijdsafhankelijk door op de middelbare school. Ze hebben hier bijvoorbeeld ook het ‘Werkplaats-uur’. Dit is een uur waarin leerlingen met elkaar bespreken, wat voor waarde en kwaliteiten ze hebben en wat ze voor elkaar kunnen betekenen met elkaar tijdens een les. Hier hebben ze elke keer andere thema’s die ze bespreken, en zo leren kinderen andere soort persoonlijkheden en kwaliteiten van elkaar kennen en waarderen.’

Conclusie 

De hoge score van De Bilt komt volgens Rebbeca en Elias voort uit een combinatie van factoren. Scholen besteden veel aandacht aan zowel de studieprestaties als de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. De groene, ruim opgezette omgeving biedt volop mogelijkheden voor sport, kunst en cultuur. Door het werken in groepsverband ontstaat er een hechte, veilige sfeer waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn.

Daarnaast is De Bilt een van de welvarendste gemeenten in de regio Utrecht. Dit zorgt vaak voor stabiele thuissituaties en geeft ruimte voor extra aandacht en begeleiding op school. De combinatie van een stimulerende leeromgeving en sociaal-emotionele ondersteuning maakt De Bilt tot een fijne plek voor scholieren.

Over de auteur

Tim Koster

Hi, Mijn naam is Tim Koster (2001) geboren en getogen in Amsterdam. Mijn passie ligt bij reizen, films en muziek en wil het liefst schrijven over deze onderwerpen. Ik houd zelf ook erg van voetbal en culture evenementen. Graag ben ik ook bezig met taal en schrijfvaardigheid en ik ontwikkel ik me hierdoor via het publiceren van op deze website!