DE BILT – Een score die bepaalt of je als gemeente achterloopt op het onderwijsniveau. Die is er! De achterstandsscore, deze wordt gemeten door het CBS en kan ons precies vertellen welke gemeenten achterlopen in het onderwijs. En dat doen ze ook over De Bilt. Zo is de score van De Bilt van 2023 naar 2024 2% gedaald. Dit is zeer gunstig, want kinderen presteren beter op school. Alleen beleidsmatig kan dit betekenen dat er minder geld zal gaan naar het onderwijs in De Bilt vanuit de overheid. Maar wethouder Smolenaers zegt dat de gemeente een zo goed mogelijke basis wil, op het gebied van onderwijs, bieden voor alle kinderen in de gemeente.
De Bilt loopt dan nog steeds niet voor op onderwijsgebied, maar presteert wel beter in 2024 dan in 2023. Basisschool Zonnewiel zegt: “Het ondersteunen van kinderen en hun persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk, elk kind moet zichzelf kunnen zijn.” Ook vinden ze het belangrijk zich goed te focussen op lessen geven die effectief zijn voor kinderen, zodat ze alle concentratie kunnen behouden en ook echt wat leren. De gemeente biedt ook zo vroeg mogelijk wat extra’s aan kinderen die een ‘achterstand’ hebben. Gemeente De Bilt vertelt: “We vinden het belangrijk om daar waar kan preventief en anders zo vroeg mogelijk het kind te ondersteunen, zodat kinderen zo snel mogelijk gelijk kunnen lopen met andere kinderen, en er niet op een later moment meer en langer hulp nodig is.”
Wat houdt ‘achterstandsscore’ in?
De achterstandsscore wordt voornamelijk gebruikt om in kaart te brengen of een leerling achterloopt in zijn of haar ontwikkeling ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. De score wordt gebaseerd op toetsresultaten, maar ook opleidingsniveau van ouders, migratieachtergrond of thuissituatie. Ze geven aan hoeveel een leerling afwijkt van het gemiddelde onderwijsniveau. Dus hoe hoger de achterstandsscore, hoe groter de achterstand. Ze meten deze scores op het basisonderwijs en bij peuters, deze zijn nog in ontwikkeling en basisscholen zijn niet verdeeld in verschillende niveaus. Een hogere score betekent dus dat er meer kinderen zijn met een achterstand in het onderwijs. De leerlingen kunnen dan minder goed lezen, schrijven of rekenen. Maar met deze score kan de overheid wel gerichter kijken welke gemeenten en scholen meer aandacht nodig hebben op onderwijsgebied, en dus meer financiering moeten krijgen.
Hoe zorgen scholen en de gemeente ervoor dat leerlingen goed onderwijs krijgen?
Alhoewel de gemeente geen persoonlijke bezetting heeft over de scholen, werken ze wel nauw samen. De Lokale Educatieve Agenda is een samenwerking van de gemeente met de kinderopvang, primair en voortgezet onderwijs en maatschappelijke partners. Hierin stellen ze gezamenlijk doelen waaraan ze werken. Hun primaire doelen zijn: ieder kind in de regio krijgt de aandacht en ondersteuning die ze nodig hebben; ze willen dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen om te kunnen slagen; ze willen dat kinderen zich veilig en geborgen voelen in hun omgeving; en ze willen dat kinderen gezond opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Veel basisscholen werken met Stichting Leerplanontwikkeling, die kerndoelen stelt. Kerndoelen zijn doelen die aangeven wat leerlingen moeten kennen en kunnen in een bepaald deel van hun opleiding. De Zonnewiel zegt zelf een veilig, gestructureerd en positief leerklimaat te willen creëren voor hun studenten.
Ondanks het algemene lerarentekort in heel Nederland, en dus ook De Bilt, zorgen de gemeente en scholen zelf ervoor dat kinderen toch het onderwijs krijgen dat ze verdienen. Nu de achterstandsscore omlaag is gegaan in De Bilt, betekent het niet dat de scholen voor primair onderwijs nu achterover kunnen leunen en niets meer hoeven aan te passen. Ook dat geldt voor de gemeente. Het primair onderwijs is een grote bepaler voor kinderen en hun ontwikkeling. Kinderen leren naast rekenen, lezen en schrijven ook om te gaan met andere kinderen van hun leeftijd, of jonger. De achterstandsscore houdt ook rekening met de sociale ontwikkeling van kinderen, dus ook dat is belangrijk. De gemeente hoopt die kinderen te kunnen steunen met een achterstand. Ook zullen ze meer betaalbare woningen bouwen zodat het uitnodigend wordt voor leraren om in De Bilt te komen wonen. Maar De Bilt is dus goed op weg, en streeft naar een gezonde en gestructureerde opvoeding voor hun kinderen. En daar zorgen de basisscholen maar ook de gemeente voor: een fijne omgeving voor kinderen om groot te worden.