Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De Bilt, hoger gemiddeld vermogen dan omliggende gemeenten. Gaat dat ook gepaard met het welzijn?

De Bilt, hoger gemiddeld vermogen dan omliggende gemeenten. Gaat dat ook gepaard met het welzijn?

In De Bilt ligt het gemiddelde vermogen veel hoger dan in vergelijkbare gemeenten (Soest, Houten en gemeente Utrecht). In 2023 lag dat vermogen gemiddeld op €675.500, terwijl het gemiddelde in Nederland dat jaar op €322.900 lag. Dat De Bilt daar ver bovenuit springt, is al langer bekend. Maakt geld eigenlijk wel gelukkig? Betekent een hoog vermogen dat de inwoners van De Bilt ook automatisch gelukkig zijn?

Welvaart
De Bilt is onderverdeeld in zeven verschillende dorpen die sterk van elkaar verschillen. Bilthoven-Noord is de uitschieter van alle zeven. “Bilthoven-Noord is de wijk die het gemiddelde vermogen van alle inwoners zo omhooghaalt,” aldus Marieke Boogaard, makelaar in De Bilt. “Daar staan woningen die zo twee, drie miljoen kosten en dat vind je bijvoorbeeld veel minder in Bilthoven-Zuid.” Groenekan is nog vergelijkbaar met Bilthoven-Noord, alleen wonen daar veel ouderen in boerderijen. Het gemiddelde vermogen betekent niet per se dat je ook veel te besteden hebt. De Bilt is een vrij ‘grijze’ gemeente: er wonen zo’n 34% meer 65-plussers dan in omliggende gemeenten, blijkt uit cijfers van het project Woonbeleid van gemeente De Bilt.

“Veel ouderen wonen al zo’n 40 jaar in hetzelfde huis, waarvan de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) erg is gestegen. Deze mensen hebben op papier een hoog vermogen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook veel geld hebben,” aldus Marieke Boogaard.

De Bilt ligt bovendien dicht bij het Utrecht Science Park, waar veel hoogwaardige bedrijven zijn gevestigd. Hierdoor is er veel werkgelegenheid voor hoogopgeleide mensen. “Per definitie zijn hoogopgeleide mensen ook degenen met het hogere inkomen,” aldus Marieke. Zij merkt veel instroom van dit soort mensen, met name uit de stad Utrecht.

Welzijn
Negen op de tien inwoners van de gemeente beoordelen de woonomgeving, de leefbaarheid, het woonplezier en de veiligheid van De Bilt met een 7 of hoger. Het woonplezier krijgt zelfs het hoogste cijfer, namelijk een 8,2. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente De Bilt, uitgevoerd door onderzoeksbureau Dimensus.

Wel zijn er volgens Wilma van Poelgeest, wijkcoach van de gemeente De Bilt, grote verschillen in welzijn tussen de dorpen. Bilthoven-Zuid is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege problematiek en escalaties. Het afgelopen jaar heersen er veel geluidsoverlast, vandalisme en drugsoverlast. Omwonenden van het Planetenplein zeggen: “Wij wonen hier zo prachtig, maar durven ’s avonds niet onze deur uit,” aldus RTV Utrecht.

De vergrijzing speelt ook een grote rol bij het welzijn van de inwoners. “Veel ouderen met een hoog vermogen zien de hele dag niemand en zijn daardoor erg eenzaam,” aldus Wilma van Poelgeest. Zij probeert deze eenzaamheid aan te pakken en is actief met het opzetten van buurthuizen. Er staan al zo’n 14 buurthuizen in De Bilt waar mensen naartoe kunnen komen en die dienen als ontmoetingsplek.

Bewonersvereniging Bilthoven-Noord
“Als het om sociaal contact gaat, is dat niet altijd met geld te kopen,” aldus Wilma. Wat zij vertelt is opmerkelijk: er is een werkgroep in Bilthoven-Noord die zich inzet voor het welzijn van de bewoners in de wijk. Door de oplopende eenzaamheid is dit een waardevol initiatief, gestart door Willem Vrakking. Inwoners van de gemeente zijn zich steeds meer bewust van het belang van sociaal contact.

Conclusie
Hoewel De Bilt bekendstaat om zijn hoge gemiddelde vermogen, blijkt uit onderzoek dat dit niet automatisch leidt tot een hoger welzijn. Vooral de vergrijzing en eenzaamheid onder ouderen drukken op de leefbaarheid. Tegelijkertijd waarderen inwoners hun woonomgeving positief, al bestaan er duidelijke verschillen tussen dorpen. Het welzijn hangt dus niet enkel samen met financiële welvaart, maar ook met sociale verbondenheid, veiligheid en de beschikbaarheid van gemeenschappelijke voorzieningen.

Marieke Boogaard

  • +31 6 13 04 18 89

Wilma van Poelgeest

  • +31 6 47 29 63 37

Over de auteur