DEN DOLDER – Dichtbij het centrum van Den Dolder bevindt zich de GGZ-instelling, waar onder andere Fivoor en Altrecht zijn gevestigd. Cliënten kunnen dan ook naar het centrum lopen, met of zonder begeleiding. Bewoners uit Den Dolder hebben daar gemengde gevoelens over.
Cliënt Thomas uit Fivoor vertelde dat wanneer hij met een medepatiënt naar het centrum in Den Dolder ging en op een bankje een sigaret rookte, ze door de politie werden aangesproken met de vraag of ze drugs aan het kopen of dealen waren. Dit gaf Thomas het gevoel dat er een vooroordeel over hen werd getrokken. Hij gaf aan: “Wij zijn ook maar mensen.” Dit gevoel had hij niet alleen door de politie, maar ook door de bewoners van Den Dolder.
Hoe kijken de bewoners uit Den Dolder naar de cliënten uit de GGZ-instelling? . Een medewerker van de dierenwinkel, genaamd Irene, gaf aan: “Ik vind dat ze vrij veel buiten lopen en dat geeft mij een onveilig en niet prettig gevoel.” Irene wist geen mogelijke oplossingen, Ze zei: “Iedereen verdient ook een tweede kans.” Tijdens het interview liepen er veel cliënten, met of zonder begeleiding in het centrum. Na het zien van deze cliënten gingen bewoners al snel met elkaar in gesprek.
In Den Dolder zijn er zes GGZ-instellingen. Deze instellingen bevinden zich allemaal op een groot en openbaar terrein waar je als burger zo binnen kunt lopen. De cliënten kunnen in een gesloten instelling verblijven of vrij rondlopen, met of zonder begeleiding. Elke cliënt bevindt zich in een bepaalde fase waarin zij steeds meer vrijheid krijgen.