Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Buurtkamer aan de Kometenlaan brengt warmte en verbondenheid tijdens de week tegen eenzaamheid

Buurtkamer aan de Kometenlaan brengt warmte en verbondenheid tijdens de week tegen eenzaamheid

BILTHOVEN– De buurtkamer aan de Kometenlaan in Bilthoven, opgericht in 2018, speelt een belangrijke rol in de gemeenschap. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt er aandacht besteed aan de functie die deze ruimte heeft voor de buurtbewoners.

 

In een tijd waarin de wereld soms steeds verder uit elkaar lijkt te groeien, is er één plek waar samenhorigheid centraal staat, dit is namelijk de buurtkamer aan de Kometenlaan in Bilthoven. In 2018 is de buurtkamer in Bilthoven opgericht.

Buurtbewoners komen samen voor weer een mooie bijeenkomst, gevuld met warmte en gedeelde vreugde. De middag begint met ontmoetingen, buurtbewoners begroetten elkaar en je ziet de verbondenheid en een sfeer die even het alledaagse vergeet. De lucht buiten is koud, herfstbladeren beginnen al te vallen en knisperen onder de voetstappen. Maar binnen, in de buurtkamer, is het warm en voelt het als een warm welkom voor vele buurtbewoners. Terwijl de eerste buurtbewoners binnenkomen, wordt de ruimte direct gevuld met begroetingen. Een oude man met een vriendelijke glimlach schudt handen, er klinkt gelach en een vrouw knikt beleefd naar een bekende. De geur van verse koffie en thee vult de ruimte en nodigt mensen uit om even te gaan zitten en te ontspannen om fijne gesprekken te kunnen voeren. Langzaam ontstaat er een geroezemoes: mensen wisselen nieuwtjes uit, vertellen verhalen over de afgelopen weken en lachen zachtjes. ‘Voor de buurtbewoners is het een enorm fijne plek om samen te komen, om hun verhaal te doen, hun zorgen te kunnen uiten, maar ook zeker om gewoon eens even goed te lachen met elkaar.’ Aldus Moniek Beekes; een van de buurtbewoners die het project mede heeft opgezet.

Het geluid van gelach weerklinkt door de kamer, maar wordt afgewisseld met momenten van rust, wanneer de gesprekken even stilvallen. De sfeer is ontspannen, maar ook is er iets anders te zien: een gedeeld geloof in de kracht van gemeenschap. Voor de oudere bewoners, die vaak de eenzaamheid voelen, is dit een langverwacht moment van vreugde. Monique Beekes: ‘Soms kost het wat tijd en moeite om buurtbewoners ervan te overtuigen om een keer langs te komen, maar als ze dit eenmaal doen zijn ze snel op hun plek.’ De buurtkamer biedt de mensen een plek om gezien te worden en om even uit huis te komen, om te praten met anderen.

De middag staat in het teken van gezelligheid, maar er is ook ruimte voor diepere gesprekken. Mensen praten over hun geloof, hun hoop en hun gedachtes, maar altijd met een gevoel van respect en begrip voor elkaar. ‘Het is zo fijn en gezellig om met andere mensen te praten,’ Aldus; Andres Sanchez, buurtbewoner en bezoeker van de buurtkamer. Ze glimlachen en voegen hun stem toe aan het geroezemoes.

Er wordt veel gelachen, verhalen worden gedeeld, en overal zie je kleine gebaren van het samen komen: een hand op een schouder, een knik van begrip en een lach. De buurtkamer is op deze middag veel meer dan een fysieke plek; het is een symbool van gemeenschap en van samenhorigheid. En dit is vooral zo belangrijk, juist in deze week tegen eenzaamheid.

De bijeenkomst eindigt zoals hij begon: met fijne begroetingen, knuffels en een gevoel van diepe tevredenheid. De buurtbewoners verlaten de kamer met een glimlach op hun gezicht en met het gevoel dat ze iets hebben kunnen delen wat in vertrouwen tussen de buurt blijft. In deze tijd, waarin verbinding soms ver te zoeken is, laat de buurtkamer zien dat er nog altijd plekken zijn waar mensen bij elkaar komen. ‘Het geeft mij zoveel voldoening om hier te komen’ Aldus Andres Sanchez; buurtbewoner en bezoeker van de buurtkamer.

De buurtkamer voelt als een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn. Ze zijn hier niet alleen buren, maar ook vrienden en praatmaatjes. En waar de deur altijd openstaat voor wie het nodig heeft. In de week tegen eenzaamheid wordt extra duidelijk hoe belangrijk kleine dingen als deze kunnen zijn om mensen die zich soms eenzaam voelen, even weer samen te kunnen brengen.

 

Luister hier naar het audio interview gemaakt door: Aylen Knook. Ze heeft een interview met onder andere buurtbewoner Ria over de ervaringen en observaties die ze daar hebben opgedaan.

Over de auteur

Maaike Appels

Hoi! Mijn naam is Maaike Appels (20) en ik woon in Arnhem. Ik zit nu in mijn 1ste jaar van de studie journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik werk bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Ik ben erg geïnteresseerd in maatschappelijke en activistische thema's. Ik ben altijd erg nieuwsgierig, kritisch en benieuwd naar de verhalen van mensen en in het nieuws.