Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Kaarten, kletsen en chocolademelk: Klaverjassen brengt ouderen samen

Kaarten, kletsen en chocolademelk: Klaverjassen brengt ouderen samen

Klaverjassen in De Bilt

DE BILT – Op een zonnige vrijdagmiddag 4 oktober verzamelen zich tientallen enthousiaste ouderen in De Bilt voor een middag klaverjassen. Onder het toezicht van voorzitter Jan Schoonhoven (87) wordt er niet alleen gekaart maar ook gelachen en gekletst. De middag, die inmiddels een vaste traditie is, is een belangrijke ontmoetingsplek voor sommige oudere inwoners van de regio.


Bij binnenkomst rond half een in de middag merk je al gelijk een levendige en gezellige sfeer, iedereen praat met elkaar en heeft het over de gebeurtenissen van afgelopen week. De geur van warme chocolademelk hangt in de lucht, en terwijl de eerste koppen al worden ingeschonken, hoor je hier en daar al opmerkingen over hoe goed de chocolademelk smaakt. “Hij is echt heel lekker, weet je zeker dat je niet een kopje wilt?” zegt een deelnemer die mij een kopje van deze lekkere chocolademelk aanbiedt.

De sfeer is gezellig, het voelt eigenlijk als één grote vriendengroep. Zo vertelt Jan trots dat het klaverjassen al 7 jaar een traditie is. Het is begonnen bij MENS op hun vorige locatie, op initiatief van een inwoner van gemeente De Bilt. Jan zelf organiseert het nu al drie jaar, na het overlijden van de vorige voorzitster, Jo Kemp. “Ik wil altijd alles zelf regelen, en ik wil ook dat het gelijk goed loopt. Dat zit er altijd al in, de aard van het beestje,” zegt Jan lachend. “De waardering die je krijgt van de mensen, daar doe je het voor,” vertelt hij trots. Jan doet het echter sinds de afgelopen 2 jaar niet meer alleen; hij krijgt hulp van Barbara, een 76-jarige vrouw die met haar vriendelijkheid en gezellige karakter haar best doet om elke middag tot een daverend succes te maken.

Hoewel sommige mensen elkaar al jaren kennen, zijn er ook veel nieuwe gezichten. “We hebben deze maand tien nieuwe deelnemers erbij gekregen,” zegt Jan met enige trots. Dit bewijst dat de middagen samen klaverjassen na 7 jaar nog steeds blijven groeien. Met een contributie van slechts €2,50 per maand is het een toegankelijke manier voor iedereen om gezelligheid te zoeken. De opbrengsten van deze bescheiden bijdrage worden gebruikt voor een gezamenlijk etentje.

De middag begint rustig, maar al snel zie je de fanatieke blikken over de tafels heen schieten. Het spel wordt serieus genomen, maar niet zonder hier en daar een grapje.

Wat vooral opvalt, is hoe de middag meer is dan alleen een potje klaverjassen. Tijdens mijn gesprek met Wilma van Poelgeest, sociaal werker en locatie coördinator van Buurtkamer Molenkamp bij MENS, de organisatie die het mogelijk maakt voor mensen zoals Jan om zelf initiatief te nemen voor activiteiten zoals klaverjassen, Wilma vertelt mij dan ook dat het voor veel van deze mensen een manier is om verbonden te blijven. Dit laat zien hoe mooi het is dat er dit soort mogelijkheden zijn.

Met een laatste blik op de nog volle zaal verlaat ik de ruimte met een glimlach op mijn gezicht. Deze middag was een herinnering aan hoe belangrijk ontmoetingsplekken zijn voor ouderen, en hoe spel en competitie kan leiden tot nieuwe vriendschappen en vreugde. Het klaverjassen is hier meer dan een simpel kaartspelletje, de echte waarde zit in de vreugde die zich aan deze tafels kunnen vormen. En zoals Jan zegt: “Zolang ik dit kan doen, blijf ik het organiseren.”

Over de auteur

Tibbe Handels

Mijn naam is Tibbe Handels en ik ben 17 jaar oud en kom uit Rosmalen.