Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Bijeenkomst over verduurzamen van kleding activeert bewoners

Bijeenkomst over verduurzamen van kleding activeert bewoners

bezoekers meetup bekijken de documentaire uit de kleren

BILTHOVEN – Tijdens een meet-up van VPRO Tegenlicht in Bilthoven wordt er gekeken naar de documentaire Uit de Kleren. Achteraf gaan de bezoekers van de meet-up in gesprek over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van kledinggebruik in de gemeente De Bilt. De bijeenkomst is een initiatief van Circulair De Bilt, die zich inzet voor een beter milieu.  

De bezoekers nemen plaats op de stoelen in de zaal. Elke Rabé, milieuburgemeester, en Petra Graatsma beginnen met een korte presentatie over de voetafdruk en handafdruk. Op deze manier leiden ze de documentaire in. “Ik kreeg echt buikpijn toen ik de documentaire voor het eerst zag”, vertelt Elke met een bezorgde blik. Petra Graatsma vult aan: “Maar dat ongemak kunnen we omzetten in actie, en dat is precies wat we hier vandaag willen doen.”  

De videoproductie wordt gestart op het tv-scherm van het BilthovenCentraal gebouw. Terwijl de beelden worden afgespeeld, kijken de aanwezigen aandachtig hoe de film de impact van fast fashion op het milieu en de arbeidsomstandigheden wereldwijd belicht. Verschillende experts komen aan het woord over hoe we bewuster en duurzamer met kleding kunnen omgaan. In de documentaire wordt gezegd dat het kopen van nieuwe kleding hetzelfde is als “dansen op je eigen begrafenis.” In de zaal zie je een paar hoofden op en neer knikken; ze zijn het ermee eens. De zaal is muisstil, de realiteit van de kledingindustrie lijkt even binnen te dringen. De bezoekers zijn gestopt met het drinken van koffie, en zelfs de stroopwafels worden met rust gelaten.  

Tegenlicht is een informatief televisieprogramma van de VPRO. Meestal gaan de thema’s over politiek, economie, wetenschap en sociologie. Het doel, en ook de naam van het programma, is om inzicht te geven in de werking van de samenleving. Deze specifieke aflevering gaat over fast fashion. In de aflevering worden vier pioniers gevolgd, allemaal met hetzelfde doel: de schadelijke impact van fast fashion drastisch verminderen.  

Na afloop wordt er in groepjes van drie besproken hoe de schade in De Bilt kan worden verminderd. Er wordt gesproken over een kledingruil, geïnspireerd door andere dorpen, en er worden praktische tips uitgewisseld. De tweede lading thee en koffie wordt ingeschonken, en de eerst bezorgde blikken veranderen langzaam in hoopvolle gezichten. Een van de aanwezigen doet mee aan een ketting-kledingruil en vertelt enthousiast over het concept waarbij tassen vol met kleding worden doorgegeven, waardoor deelnemers elke week een nieuw truitje kunnen dragen. De reacties zijn enthousiast.  

De groep komt weer samen en deelt de tips met elkaar. Elke laat een aantal boeken zien die de bezoekers zouden kunnen inspireren. “Het boek Klimaatpsychologie kan ik jullie aanraden”, zegt Elke Rabé met een glimlach, aangezien ze zelf een van de 28 auteurs is. Ook is er een poster gemaakt met een plattegrond van de gemeente, waarop verschillende locaties te zien zijn waar er aan de verduurzaming van kleding wordt gewerkt.  

Na afloop van de bijeenkomst gingen de deelnemers naar huis met praktische tips en inspiratiebronnen. De groep besprak mogelijkheden zoals het organiseren van een vaste kledingruilmarkt en het bevorderen van bewust koopgedrag. Deze ideeën sluiten aan bij de bredere doelstellingen van Circulair De Bilt om duurzaamheid in de lokale gemeenschap te stimuleren.  

Benieuwd hoe de kledingindustrie kan bijdragen aan een groenere toekomst en hoe je in gemeente De Bilt een bijdrage kan geven? Luister naar de reportage en ontdek de nieuwste trends en innovaties in duurzame mode. 

Over de auteur

Saar Buiks

Hoi! ik ben Saar. ik zit nu in mijn eerste jaar Journalistiek, en ik ben 16 jaar oud. schrijven is iets wat ik altijd al interessant heb gevonden. wat vind je van mijn stukje?