DE BILT – Tijdens de Duurzame week organiseert Wereldwinkel De Bilt een Kleding-Swap. Met op woensdag een naaister aanwezig, om aan belangstellenden te laten zien hoe je op duurzame wijze met je kleding omgaat.
Het is woensdagmiddag, en er lopen wat klanten rond bij Wereldwinkel De Bilt. Voorin de winkel lijkt alles normaal; je ziet tafels en kasten vol met duurzame spulletjes om aan te schaffen. Maar als je verder naar achteren loopt, zie je twee tafels vol kledingstukken, en langs de wanden staan kasten met nog meer kleding. In een hoekje staat een naaimachine te zoemen, terwijl er op de achtergrond een muziekje speelt. Wat er aan de hand is? De Kleding-Swap is in volle gang.
Dit is de tweede keer dat Wereldwinkel De Bilt een Kleding-Swap georganiseerd heeft. Bij de Kleding-Swap is het de bedoeling dat je een kledingstuk dat je niet meer draagt, inlevert en vervolgens een kledingstuk meeneemt dat door iemand anders is ingeleverd. In mei was de eerste editie en die viel zo goed in de smaak dat de Fair Trade-gemeente dit nog een keer wilden organiseren. Deze keer wilden ze echter een twist toevoegen en daar kwam de naaimachine van Mikky goed bij van pas.
Mikky is vrijwilligster bij de Wereldwinkel en laat vandaag zien hoe je van je oude kleding toch nog iets moois kunt maken. Of hoe je je kleding kunt oppimpen. Ze vertelt dat je je oude kleding niet per se meteen hoeft weg te gooien. Zo kun je de massaproductie van kleding tegengaan, wat beter is voor het milieu.
Dat Mikky graag haar eigen kleding maakt, is duidelijk te zien: ze zit er vrolijk bij achter haar geliefde naaimachine, uiteraard gekleed in een zelfgemaakte, duurzame creatie. Vandaag is ze dus aanwezig om mensen meer te leren over duurzaamheid op het gebied van kleding. Dit is iets wat ze het allerleukste vindt om te doen. Ze wil mensen graag inspireren. Iets waar ze met haar eigen kinderen mee begonnen is: ‘Ik vind het hartstikke leuk om jongere generaties te stimuleren. En met mijn kinderen is dit ook gelukt. Mijn kleinzoon vraagt vaak wanneer hij weer eigen kleding mag maken. Mijn kinderen kopen kleding bij de kringloop, of ik vermaak hun kleding voor ze. Dat is wat ik het allerleukste vind.’
In de winkel zijn enkele klanten aanwezig, maar ondanks het ratelen van de naaimachine komen ze niet even een kijkje nemen bij de kleding swap. Marion Schra, vrijwilliger bij Wereldwinkel de Bilt en een van de initiatiefneemsters van de Kleding-Swap, vertelt dat er minder belangstellenden zijn dan tijdens de vorige editie.
Onder het genot van een warm kopje thee, vertelt ze waarom ze denkt dat zo is. Omdat de Wereldwinkel niet bij een commerciële instelling hoort, moeten ze alles zelf regelen, inclusief de publiciteit. Daardoor kunnen ze geen groot publiek bereiken. De gemeente helpt de Wereldwinkel niet bij het onder de aandacht brengen van deze actie. Iets waar Marion graag verandering in zou zien: ‘Het zou fijn zijn als de gemeente meer zou doen om hier aandacht aan te schenken. De Duurzame Week is maar twee keer per jaar, en juist die twee weken verdienen extra aandacht.’
Dat de Duurzame Week belangrijk voor Marion is merk je aan alles. Met een trotse blik kijkt ze rond in het hoekje van de Kleding-Swap. Ze vertelt over de kleding die ze heeft ingeleverd en hoe leuk ze het vindt dat Mikky achter de naaimachine zit.
Tijdens de volgende Duurzame Week is de Wereldwinkel zeker weer van plan om een Kleding-Swap te organiseren en ook Mikky is dan graag van de partij.
Benieuwd hoe het er aan toegaat tijdens de Kleding-Swap bij Wereldwinkel de Bilt? Luister hier naar de audioreportages gemaakt door:
Ivy Bot, in gesprek met Marion Scha en Mikky.
Jorya Bijl, met een reportage in samenwerking met Marion Scha en Mikky.