Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Bingo in het VVSO WVT gebouw brengt de gemeenschap dichter bij elkaar

Bingo in het VVSO WVT gebouw brengt de gemeenschap dichter bij elkaar

 

BILTHOVEN – “Een hele goede avond. Blij dat jullie er allemaal weer zijn. We gaan weer een leuk potje bingoën”, klinkt het vrijdagavond in het VVSO WVT gebouw. “Wat lijkt op een simpele spelletjesavond, blijkt van grote impact te zijn voor de ouderen uit de gemeente Bilthoven.”

 

Wandelstokken, rollators en een hoop geroezemoes vrijdagavond in het WVT-gebouw. Een plek waar talloze recreatieve en sportieve activiteiten worden georganiseerd. Ongeveer 40 (voornamelijk) senioren hebben zich verzameld voor de bingo. Om 19:30 maakt het geroezemoes plaats voor een geconcentreerde sfeer. “We beginnen met de bovenste rij,” gilt Sarah terwijl ze haar geblondeerde haar achter haar oor steekt.

 

“Nummero 54, Ik herhaal: nummero 54” De sfeer is onveranderd en je kunt bijna een speld horen vallen.De stilte wordt na zeven minuten verstoord door een mevrouw op leeftijd met leesbril op haar neus. “Mag hij wat harder?”, schreeuwt ze, wijzend op de microfoon van Sarah. Joke Nederhof, van de organisatie twijfelt geen seconde en sprint naar de knoppen. Ik zal het volume even hoger zetten!” zegt ze terwijl ze wild aan de knoppen begint te draaien.

 

 

Joke Nederhof is betrokken bij de organisatie van de bingo, maar ook bij veel andere activiteiten in het gebouw. Ze vertelt dat de bingo ongeveer acht keer per jaar wordt georganiseerd. “De bingo is een leuk spel voor mensen. We doen dat heel bewust met kleine prijsjes”, vertelt ze openhartig. Het doel van de bingo is namelijk niet om te winnen. “Wij doen aan samenlevingsopbouw. We brengen graag mensen uit de samenleving bij elkaar; al deze mensen komen uit verschillende huizen en ontmoeten elkaar hier weer.”

 

 

 

Ook deelnemers kunnen zich herkennen in het gevoel dat Joke wil meegeven aan de bezoekers. “Ik ben hier voor de gezelligheid,” laat Jan Schoonhoven weten. Hij is al meerdere keren naar de bingo geweest. Het hoogtepunt voor meneer Schoonhoven? “Dat ze trakteren op bitterballen,” lacht hij. Maar hij vindt het ook ‘zeer belangrijk’ dat dit georganiseerd wordt voor zijn leeftijdsgenoten. “Wat hebben ouderen eigenlijk nog voor vermaak? Het is moeilijk om naar een museum of concert te gaan, want daar rijzen de prijzen de pan uit,” vertelt hij. Daarnaast vindt hij het ‘gewoon een vermakelijke avond’, want ‘altijd thuis zitten is na een tijdje ook niet zo aangenaam.’

 

 

Jan is zeker niet de enige in zijn leeftijdscategorie die alleen thuis zitten maar dat niets vinden. Volgens het Nationaal Ouderenfonds voelen ruim 2,7 miljoen ouderen zich eenzaam in ons land. Onlangs was het de Week tegen Eenzaamheid, waarin veel activiteiten voor ouderen werden georganiseerd. Voor meneer Schoonhoven is de bingo een ‘gezellig vermaak’. Hij gaat altijd op eigen houtje naar het evenement. “Maar je ziet het wel hè, de vrouwen verzamelen zich om mij heen,” grapt hij terwijl hij de tafel rondkijkt. Ondertussen hebben zich inderdaad zo’n zes dames verzameld bij hem aan tafel. “Ik ga niet in details treden over wat hier allemaal op deze bingo gebeurt, want dan ga je pas écht blozen,” sluit hij zijn verhaal spottend af.

 

 

“BINGO!” roept een mannelijke deelnemer precies vijftien minuten na de start van het evenement. Hij levert zijn bingokaart in bij Saar, en ze kijkt met een kritische blik naar het stukje papier. De seconden voelen als minuten, als Saar vervolgens zegt: “Dat is een goede bingo. Je mag een prijs uitkiezen.” De meneer hoeft er niet lang over na te denken en grist een tostiapparaat van de tafel. Gewapend met het apparaat loopt hij terug naar de tafel. Niet veel later wordt het spel hervat, en verandert de stemming meteen weer naar de aandachtige sfeer van eerder.

Over de auteur