Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Biltse bijeenkomst over fast-fashion zet inwoners aan tot duurzamer denken

Biltse bijeenkomst over fast-fashion zet inwoners aan tot duurzamer denken

foto: Jade GAO / AFP

DE BILT – Geschrokken reacties weerklonken na het bekijken van de documentaire Uit de kleren aan de Julianalaan in Bilthoven. Een documentaire van de VPRO over de enorm groeiende kledingindustrie over de hele wereld. Op 9 november kwamen bewoners uit De Bilt vrijwillig samen om te praten over een urgent probleem: de impact van fast-fashion en de vraag hoe de kledingindustrie verduurzaamd kan worden. Velen waren na het bekijken van de documentaire in shock, maar dat werd al snel omgezet in hoopvolle ideeën voor een duurzamere industrie.

Fast-fashion is een fenomeen dat voor een aantal onbekend in de oren zal klinken, maar is onder jongeren langzamerhand een begrip aan het worden. Online webshops als SHEIN verkopen massa geproduceerde kleding tegen minimale prijzen. Wat leidt tot een koopcultuur die bijdraagt aan de wereldwijde milieuproblematiek. Klaas van der Sterren, organisator en adviseur afval- en materialenbeleid bij de Rijkswaterstaat, is zich meer dan bewust van dit probleem en wil in zijn gemeente, de Bilt, zoveel mogelijk enthousiasmeren en activeren op het gebied van duurzaam gedrag. Na de landelijke schrik door de VPRO documentaire, greep Klaas meteen de kans om een bijeenkomst te organiseren voor soortgelijke maatschappelijke denkers uit de Bilt.

In de moderne buurtkamer van de Bilt, met licht dat door grote ramen naar binnen valt en een gezellige sfeer die uitnodigt tot gesprek, vertelt Van der Sterren over het motief, maar ook het doel van de bijeenkomst. ‘Fast-fashion is iets wat ik shocking vind. Wat het meest zorgwekkend is, is de gemakzucht waarmee we consumeren en waarmee we spullen weggooien,’ vertelt Van der Sterren. Met bijeenkomsten als deze hoopt Van der Sterren dat deelnemers elkaar motiveren tot duurzamer gedrag. De ruimte vult zich met stemmen die de zorgen over het milieu delen en die uitmonden in ideeën over mogelijke oplossingen. ‘Door dit te organiseren hopen we dat mensen elkaar vinden en nieuwe ideeën krijgen en ook weer andere mensen hierover vertellen. Dat daardoor via mond op mond mensen meer acties gaan ondernemen’ aldus Van der Sterren.

Een aanwezige, Frieda Gorter, die zich al jarenlang inzet voor duurzame mode, voegde toe: ‘Het begint bij onszelf. We moeten bewuster kiezen en elkaar aanmoedigen om niet alleen naar de prijs, maar ook naar de impact van onze daden te kijken.’ Deze opmerking leidt tot discussie binnen de groep waarin deelnemers hun ervaringen delen en spreken over hun invloeden.

Bijna profetisch spreekt Van der Sterren over ‘de wal die het schip zal keren’, een metafoor die aan moet geven dat wij als mensen iets als de milieuproblematiek niet zo ver laten komen dat het de mensheid in gevaar brengt. Wel hoopt Van der Sterren het proces van bewustwording te versnellen. Zo hoopt hij met de nog naamloze vergadering ‘een beweging in gang te gaan zetten’.

Een vergadering met een aantal bewoners uit de Bilt die een ‘kapotte planeet’ willen gaan redden lijkt voorafgaand iets wat alleen voor Don Quichot bestemd is. In werkelijkheid was de sfeer echter realistisch en werd er gepraat over hoe de Bilt als gemeente een voorbeeld kan zijn voor andere gemeentes in de hoop op een kettingreactie.

In het huidige landschap zijn met name Bangladesh en China bereid de wereld op te geven voor de massaproductie van goedkope kleding. Het is heel makkelijk om vingers te wijzen richting de grootvervuilers in Azië. Na enkele uren in de buurtkamer is duidelijk dat deze groep mensen uit de Bilt zich bewust is van waar het probleem begint: bij een koopcultuur die het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ negeert.

Bij de wereldwijde milieuproblematiek is onmiddellijke bevrediging ver te zoeken. Tijd zal het leren of de beweging van Klaas van der Sterren pioniers zullen zijn of overmoedige ridders. Aan ambitie ontbreekt er in de Bilt in ieder geval niets.

 

Hieronder is het interview van Laurens Willemse met Klaas van der Sterren bij de bijeenkomst. Dat zal gaan over de problemen in de kledingindustrie. Met gezellige sfeergeluiden en een ondersteunende uitleg van en over de bijeenkomst.

Over de auteur