Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Kleding in de Kas helpt met recyclen van tweedehands spullen

Kleding in de Kas helpt met recyclen van tweedehands spullen

Tweedehands kledingmarkt in Groenekan. Bron: Noa Menheere

GROENEKAN – Bezoekers lopen rond in de kas en kijken bij verschillende kramen. De jaarlijkse Kleding in de Kas is 12 oktober van 10:00 uur tot 15:00 uur geopend. De kraamhouders verkopen allerlei tweedehands spullen. Het doel van de markt is om kleding een tweede leven te geven en daardoor een steentje bij te dragen aan verbetering van het milieu. 

De kas staat vol met kledingrekken en kraampjes waar allerlei verschillende tweedehands artikelen te koop zijn. Er is een breed assortiment aan dameskleding, en accessoires als schoenen, tassen, sjaals en sieraden te koop, maar ook zelfgebakken zuurdesembrood, jams en chutneys. Aan de achterkant van de kas staan drie picknickbanken en daarnaast een tafel met koffie en gebak. Hier kunnen de bezoekers zitten en kletsen over de kledingmarkt. Bezoeker Martien Brander zit aan een van de tafels te genieten van een bakje koffie. Hij vindt de markt een leuk initiatief en probeert zelf steeds vaker tweedehands kleding te kopen. ‘Het is heel leuk, vaak koop je hier of ergens anders waar je vintage koopt echt unieke dingen’, zegt Brander.

De kledingmarkt is er om mensen te inspireren meer tweedehands spullen te kopen en er is genoeg voor de mensen om uit te kiezen. ‘Je ziet allerlei dingen en je wordt een beetje op ideeën gebracht of ziet nog eens wat leuke spullen’, zegt Brander terwijl hij rondkijkt naar verschillende kramen. De kas begint steeds voller te worden en de bezoekers lopen rustig langs alle kramen.

Op de markt lopen ook de organisatoren Eva Zegers en Lilian Klijnstra rond. Ze zijn druk bezig met artikelen afrekenen en vragen beantwoorden van bezoekers. De Kleding in de Kas is een paar jaar geleden in Coronatijd ontstaan. Het doel is om kleding te recyclen en een tweede leven te geven. ‘Ik denk dat het heel goed en duurzaam is om veel minder te kopen of meer tweedehands te kopen’, zegt Zegers. Daarbij vult Klijnstra aan: ‘Mode wordt over de hele wereld getransporteerd en dat is natuurlijk niet zo goed voor het milieu’.

In Nederland wordt ongeveer 25 procent van de bestelde kleding geretourneerd. Het retourneren van producten is slecht voor het milieu. Het levert extra CO2-uitstoot op en soms raken producten beschadigd, waardoor ze niet hergebruikt kunnen worden. Tegenwoordig betalen consumenten vaak retourkosten, als ze een pakket willen terugsturen. Dit zorgt ervoor dat mensen beter nadenken voordat ze allerlei spullen bestellen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Ook helpt het bedrijven om wat kosten te drukken.

De Kleding in de Kas helpt op lokaal niveau mee aan verbetering van het milieu. ‘Wij hebben hier ook kleding hangen die misschien door kinderhanden zijn gemaakt in Verweggistan’, zegt Klijnstra met een ironische ondertoon. ‘Maar wat we op z’n minst kunnen doen is zorgen dat het hier een tweede, derde, vierde of vijfde leven krijgt’, vult ze aan.

Ondertussen wordt de markt steeds drukker en zijn de twee vriendinnen weer nodig om een paar bezoekers te helpen. De markt is er niet alleen voor de bezoekers om spullen te kopen, het is ook een moment van onderlinge gezelligheid. ‘De sfeer is heel erg familiair’, zegt Brander en ondertussen nemen meer mensen plaats aan de picknickbanken en beginnen een gesprek met elkaar. ‘Op deze bank had ik net ook een heel leuk gesprek met iemand die ik helemaal niet ken, dus dat is best grappig’, zegt Brander.

Sommige bezoekers herkennen elkaar van vorige edities van de Kleding in de Kas. Anderen leren nieuwe mensen kennen doordat ze naar de markt komen. Zo loopt er een mevrouw naar iemand toe om te vragen of ze de ketting even om haar nek mag houden. Op die manier kan ze zien hoe de ketting zou staan. Het is even lachen tussen de twee en daarna loopt de vrouw weer verder met de ketting op zoek naar nog meer tweedehands spullen om te recyclen.

Beluister hier de audioreportage over de Kleding in de Kas, gemaakt door Hortensia van Zoelen.

Over de auteur

Noa Menheere

Noa Menheere is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geboren op 14 februari 2007 in Westkapelle, Zeeland. Nu woont ze voor haar studie op kamers in Utrecht. Haar grote droom is om later als verslaggever bij de Formule 1 te werken. Andere interesse gebieden van Noa zijn politiek en cultuur. Hier wil ze zich in verdiepen en meer over leren tijdens haar studie. Ze kijkt er naar uit om deze studie te volgen en is gemotiveerd om haar doelen te bereiken.