Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Voorbereidingen voor tentoonstelling: ‘Vrouwen die muren afbreken’ in volle gang

Voorbereidingen voor tentoonstelling: ‘Vrouwen die muren afbreken’ in volle gang

DEN DOLDER – Aanstaande zondag staat het Toeven op de Hoeve Cultuurhuis in Den Dolder in het teken van de tentoonstelling ‘Vrouwen die muren afbreken’. Met deze reizende tentoonstelling wil Véronique Konings bezoekers inspireren met de mooie verhalen van tien vrouwen die figuurlijk de muren afbreken. Koen Wilgehof-Sodaar stelt samen met zijn vrouw Dees hun locatie beschikbaar voor deze tentoonstelling.

Bij binnenkomst zijn ze al bezig met het klaarzetten en ophangen van de portretten en verhalen die Véronique gaat tentoonstellen. De medewerkers bieden een kopje koffie of thee aan en gaan ondertussen verder met het recht hangen van de portretten. Achter de expositie zie je een kantoortje waar Koen en zijn vrouw Dees op de laptops werken. Koen loopt af en toe binnen om wat tips te geven en aanwijzingen te doen.

‘Zondag is de tentoonstelling voor iedereen geopend. Dit gaat gepaard met een verhaal van de burgemeester en een muziekvoorstelling. In deze muziekvoorstelling nemen ze ons 400 jaar mee terug in de tijd tot nu, en laten zien hoe de positie van vrouwen in de tussentijd is veranderd,’ vertelt Koen Wilgehof-Sodaar, initiatiefnemer samen met zijn vrouw Dees van Toeven op de Hoeve Cultuurhuis.

‘Het idee van ‘Vrouwen die muren afbreken’ begon bij Trijn van Leemput, echtgenote van een bestuurslid van de stad Utrecht. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog stond er op het Vredenburg een dwangburcht. Vanuit daar heersten de Spanjaarden over Utrecht. De inwoners waren hier niet gerust mee en er moest iets veranderen. Toen de burcht leegstond nadat de Spanjaarden verjaagd waren en het stadsbestuur niets ondernam, ging Trijn met een groep vrouwen naar de burcht en begonnen ze met slopen. Vandaar de naam “Vrouwen die muren afbreken”. Deze actie van Trijn durfde burger noch soldaat destijds te doen,’ vertelt Véronique Konings, projectleider van deze tentoonstelling.

‘Ik werkte destijds nog als medewerkster bij Educatie & Interpretatie in het Centraal Museum Utrecht, waar ik workshops en tentoonstellingen verzorgde. Na het lezen over Trijn ben ik in Utrecht op zoek gegaan naar vrouwen die figuurlijk muren afbreken. Ik ben met 22 vrouwen in gesprek gegaan,’ vertelt Véronique. De vrouwen in de tentoonstelling maken het verschil door trouw te blijven aan zichzelf en te staan voor hun ideeën. Ze strijden allemaal voor hun idealen, worden geconfronteerd met vooroordelen en doen die teniet. Ze doorbreken taboes rondom thema’s zoals seksuele geaardheid, gender, culturele achtergrond, huidskleur, postuur of religieuze overtuiging. Elk persoon in de tentoonstelling heeft zo haar eigen verhaal.

Véronique heeft samen met fotograaf Ilvy Njokiktjien ook een boek geschreven over vrouwen die muren afbreken. Daarin staan alle 22 verhalen die ze heeft opgebouwd. In de tentoonstelling zijn tien vrouwen groot afgebeeld op portretten, met hun verhaal ernaast. ‘Het doel is om bezoekers te inspireren en deze tentoonstelling te laten reizen, zodat mensen bewuster worden,’ vertelt Véronique. De tentoonstelling reist onafgebroken sinds 2021 en is al op verschillende locaties geweest, zoals in Deventer, Nieuwegein en Utrecht. Op 17 november komt Véronique naar de tentoonstelling om drie verhalen te vertellen. Dit valt samen met de Week van Respect in Den Dolder.

‘We zouden graag mensen bewust maken van hun eigen rol in de samenleving,’ vertelt Koen. ‘Als je negatief tegen iemand praat, krijg je ook een negatief antwoord terug. Zo creëer je een andere energie. Het is daarom belangrijk dat mensen inzien hoe groot hun rol in de samenleving is door hun manier van doen en laten.’

Deze tentoonstelling is te zien van 19 oktober t/m 15 december.

In deze rapportage hoor je hoe de expositie wordt opgezet voor de opening op 19 oktober. Floortje spreekt de maker en auteur van Vrouwen Die Muren Afbreken Véronique Konings. Zij verteld over het ontstaan van de expositie en hoe ze de verhalen van de vrouwen verteld heeft. Ook hoor je Koen Wilgehof-sodaar die meehelpt met de expositie.

Over de auteur