BILTHOVEN – Elke tweede dinsdag van de maand komen er meerdere ouderen met dementie, beginnende dementie en burgers die ouderen met dementie uit De Bilt kennen, samen in Het Lichtruim om meer te leren over de ziekte. De informatieavond die georganiseerd wordt door Alzheimer Nederland heeft elke bijeenkomst een ander onderwerp omtrent Dementie. Vandaag was het onderwerp: Alcohol en dementie, de invloed van alcohol op je geheugen.
De avond staat op het punt om te beginnen, we lopen richting de groep met ouderen mensen, er is een tafel gereserveerd voor koffie en thee en er wordt meteen aan ons gevraagd of we iets willen drinken. Op de tafels zijn bakjes koekjes neergelegd voor de koffie en in het midden van de ruimte waar ongeveer 25 mensen zijn, staat een digibord waar de eerste slide op staat om te beginnen aan de presentatie. Aanwezig zijn er ook Winne Kramer, regiebehandelaar Korsakov en Jessica Schenk, GZ-psycholoog, zij zijn experts op dit gebied en komen de ouderen vandaag inlichten over de invloed van alcohol op dementie.
Nadat er een beginnend woordje is gehouden en de deskundigen zijn voorgesteld begint de presentatie. De relatie tussen alcohol en dementie wordt erg complex genoemd. Overmatig of zwaar alcoholgebruik geeft een hoger risico op het ontstaan van dementie. Dit komt doordat alcohol je witte stof afneemt, de werking van de hersencellen verstoord en de hersencellen zelfs afsterven. Na een langer tijd met regelmaat veel alcohol drinken kan het volume van het brein zelfs afnemen. Een klassiek symptoom van Alzheimer is dat Atrofie in de hippocampus, gelegen in het brein, afneemt. Als deze beschadigd is, is het gelukkig wel goed mogelijk voor de hippocampus om goed te herstellen. Vaak is dementie wel bepaald door verschillende factoren en zal dementie bijna nooit veroorzaakt worden door alléén alcohol drinken.
Ook wordt er verteld dat voor ouderen er minder alcohol nodig is voor dezelfde effecten, dat de afbraak ervan ook langzamer gaat. Er wordt aangegeven dat door het matig drinken van alcohol de kans op meerdere ziekten wordt verkleind. Ondertussen stellen de ouderen ook nog meerdere vragen over de informatie die wordt verstrekt. Aangegeven wordt dat alcohol onder andere ook verhoogd risico geeft op verschillende ziektebeelden en dat alcoholgebruik meer verwardheid aanwakkert en een kwetsbaar brein veroorzaakt.
Alcoholgebruik komt veel voor bij ouderen. Uit onderzoek is gebleken dat minstens vijf procent van de ouderen drankproblemen heeft. Vaak zijn deze drankproblemen ontzichtbaar omdat ouderen veel binnen zitten of niet veel mensen spreken waardoor niemand door kan hebben dat een persoon te veel alcohol drinkt. Ook is vaak het alcoholprobleem in combinatie met medicijnen, waarin kan staan dat je geen alcohol moet drinken terwijl deze medicijnen slikt, wat ook niet meehelpt. Als een persoon voor een langdurige tijd te veel alcohol drinkt kan dit leiden tot onomkeerbare schade. Wat ook helaas voor kan komen is dat een persoon door zijn alcoholprobleem in conflict komt met haar of zijn partner, familie en vrienden. Ook kan het leiden tot agressie.
Ook gaven de nog een aantal tips om te voorkomen dat je te veel alcohol drinkt, zo kan je druivensap drinken in plaats van sap en 0.0 bier in plaats van normaal bier of je alcoholische drankje aanlengen met water. Aan het einde van de avond stellen de mensen nog wat vragen, krijgen de deskundigen nog een kleinigheidje en loopt de kamer langzaam weer leeg.
Luister hieronder naar de reportage waarin Sander Alberts, Winne Kramer en Jessica Schenk interviewt over de invloed van anderen op alcoholgebruik.