De Bilt – De gemeenteraad van De Bilt debatteerde donderdag over een nieuwe motie om jongeren structureel te laten meepraten over lokaal beleid. Raadslid Donja Hoevers (D66) diende het voorstel in, maar er zijn nog vragen: Hoe bereik je álle jongeren, en welke onderwerpen moeten prioriteit krijgen?
Motie voor jeugdparticipatie: “Niet alleen scholieren, maar ook jongeren buiten school”
Hoevers wil dat de gemeente actiever gaat samenwerken met jongeren, onder meer via een kinderraad en jongerenraad. Haar motie bouwt voort op een eerder voorstel uit april 2023, dat wel werd aangenomen maar niet uitgevoerd. “Ik las in de raadsinformatie dat het ‘lage’ prioriteit had, en daar schrok ik van” zegt Hoevers.
Haar plan omvat:
- Een kinderraad en jongerenraad, opgezet met hulp van de griffie.
- Samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut en voorbeelden uit buurgemeenten zoals Zeist en Stichtse Vecht.
- Extra aandacht voor jongeren die niet meer op school zitten, via bijvoorbeeld verenigingen.
“Jeugd is meer dan alleen scholieren”
Hoewel de motie breed wordt gesteund, zijn er zorgen over de praktische invulling. Raadslid Menno Boer (SP) noemt het plan “fantastisch”, maar benadrukt: “Juist jongeren die van school af zijn maar nog geen woning hebben – de 18-plussers – moeten we niet vergeten.”
Ook Ralph Jacobs (VVD) wijst op bestaande initiatieven, zoals schoolbezoeken en een kinderburgemeester. “We hebben al contact met jongeren, maar een structurele aanpak kan helpen.”
Welke thema’s moeten centraal staan?
Raadslid Jansen (ChristenUnie) zoekt verduidelijking: “Wat zijn de onderwerpen die de jeugd aangaan, want op een gegeven moment wordt de jeugd volwassen en dan gaan alle onderwerpen de jeugd aan, dus ik zoek daar nog een beetje een balans in” Hoevers antwoordt: “Ik heb wat voorbeelden genoemd; bijvoorbeeld de route van huis naar school of de vereniging. Kinderen die ervaringen hebben met jeugdzorg dat jongeren zelf moeten meebepalen welke thema’s prioriteit krijgen.
Financiering
Volgens de wethouder zou het een kostbare zaak zijn om dit bij het college neer te leggen. Voorlopig komt het geld voor het plan nog van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), die ook vindt dat jeugdparticipatie belangrijk is. Als toevoeging werden de gastlessen van ProDemos, die gericht zijn op het betrekken van jongeren bij de maatschappij en politiek, ook gefinancierd vanuit het BZK.
Jongeren aan het woord: “Laat ons meepraten”
Uit initiatief zijn burgers, of eerder gezegd; jongeren bevraagd wat zij vinden van jeugdparticipatie binnen de gemeente:
Anouk (20): “Een raad voor jongeren moet niet alleen over school of hobby’s gaan, maar ook over betaalbare woonruimtes.”
Max (15): “Ik heb nog niks gehoord over die kinderraad, het is wel belangrijk denk ik”
Naomi (24): Die recent haar studie afrondde: “Er is veel aandacht voor scholieren, maar als jongvolwassene voel je je vaak vergeten. Bijbanen, studieschuld, onbetaalbare huizen, hoe moet ik ooit een stabiel leven gaan leiden?”
Volgende stap: besluitvorming in de raad en uitvoering in de praktijk.
De motie krijgt bijval van een meerderheid, maar de uitvoering moet nog concreter worden. Met inspiratie vanuit andere gemeenten en kennis vanuit instituten, kan het worden gerealiseerd. De Bilt kan dit jaar nog starten met een proef voor een jongerenraad.