Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Ophef bij inloopavond voor een nieuw parkeerbeleid in De Bilt

Ophef bij inloopavond voor een nieuw parkeerbeleid in De Bilt

Parkeerplaats De Driehoek Bilthoven

GEMEENTE DE BILT – De gemeente werkt aan een nieuw parkeerbeleid, waarbij de auto minder centraal staat. Bij de inloopavonden en een enquête, die recent zijn gehouden om de zorgen van inwoners te peilen, ontstond echter veel ophef. De laatste bijeenkomst werd gedomineerd door zorgen over parkeervergunningen en betaald parkeren, wat leidde tot een gespannen sfeer en een verstoorde discussie.

In 2023 stelde het gemeentebestuur een mobiliteitsvisie vast die gericht is op duurzamer vervoer, zoals fietsen, lopen en openbaar vervoer, terwijl de auto minder ruimte krijgt. Deze visie vormt de basis voor het nieuwe parkeerbeleid. Om de zorgen van inwoners te peilen, heeft de gemeente een enquête verspreid en vier inloopavonden georganiseerd. De laatste bijeenkomst, echter, werd gekarakteriseerd door een gespannen sfeer, waarbij de plenaire discussie werd gedomineerd door zorgen over parkeervergunningen en betaald parkeren. Daardoor werd de geplande informatie niet besproken en bleven veel aanwezigen met nog meer vragen zitten.

Raadslid Rinus Scheele

Raadslid Rinus Scheele van GroenLinks kijkt teleurgesteld terug op de laatste inloopavond. Volgens hem werd het openbare deel van de bijeenkomst verstoord doordat sommige burgers opgehitst werden door andere aanwezige raadsleden. ‘Als je aan mensen vraagt of ze willen betalen voor parkeren, is het antwoord natuurlijk altijd nee,’ merkt hij op. Hij voegt eraan toe dat de avond daardoor niet goed verliep: ‘De afspraak was dat raadsleden kwamen om te luisteren naar de burgers, maar dat gebeurde niet op de manier waarop het had moeten zijn.’ Voor Scheele was het vooral belangrijk dat er ruimte was voor een open gesprek, waarin de zorgen van de inwoners centraal zouden staan. In plaats daarvan werd het debat volgens Scheele gedomineerd door zijn oppositie en hun ‘populistische’ standpunten bleven herhalen over betaald parkeren en vergunningen.

Fractievoorzitter Ralph Jacobs

Fractievoorzitter Ralph Jacobs van de VVD is kritisch over de inloopavonden over en een mogelijk nieuw parkeerbeleid in De Bilt. Volgens hem waren de avonden ‘totaal zinloos’ en ziet hij de enquête als te sturend: ‘Er wordt gesteld dat er een probleem is, in plaats van eerst te onderzoeken wat het daadwerkelijke probleem is.’ Jacobs vindt de avonden een voorbeeld van ‘symboolpolitiek,’ waarin de gemeente al duidelijk maakt wat ze wil, zonder echt naar de zorgen van de inwoners te luisteren. Hij wijst op de, naar zijn idee, lage opkomst van 150 bezoekers in vier avonden, wat volgens hem aantoont dat er geen breed gedragen parkeerprobleem is: ‘Als er veel mensen last hadden van parkeren, dan waren ze er graag naartoe gekomen.’

Reacties en evaluaties van de inloopavonden

Mathijs Pronk, adviseur voor de gemeente De Bilt, kijkt positiever terug op de inloopavonden over nieuwe parkeerbeleid. ‘Ik ben er in principe al heel blij mee dat er mensen de moeite hebben genomen om te komen,’ zegt hij. Hoewel de laatste avond in Bilthoven niet zo goed verliep door zorgen over vergunningen en betaald parkeren, benadrukt hij het belang van de betrokkenheid: ‘We hebben heel veel tijd en effort gestoken om mensen te bereiken en dat is gelukt,’ legt hij uit. ‘los van de inloopavonden is de enquête die uitgestuurd is ruim 1300 keer ingevuld, dus dat is heel positief,’ voegt hij er later aan toe.

In de door de gemeente opgestelde samenvattingen van de inloopavonden is te lezen dat er een gemengd beeld ontstaat over het parkeerbeleid. Hoewel sommige bewoners aangeven dat de drukte in bepaalde wijken merkbaar is, ervaren veel mensen geen directe problemen met het huidige parkeerbeleid. Er is vooral steun voor maatwerk, vooral in nieuwbouwgebieden, maar de urgentie van de situatie wordt door velen niet als hoog ingeschat.

De gemeente De Bilt werkt verder aan het nieuwe parkeerbeleid met de input van de enquête en de inloopavonden. In april volgt een tweede ronde van participatie, waarbij een inwonerspanel feedback zal geven. In mei en juni worden de resultaten verwerkt, waarna een voorstel voor het beleid naar de gemeenteraad wordt gestuurd.

Over de auteur

Auke Jantzen

Auke Jantzen (2002) studeert sinds 2024 aan de Hogeschool van Utrecht. Na zijn boekhoudkundige vooropleiding is hij in Utrecht gebleven om journalistiek te studeren. Met zijn grote interesse in onderzoeksjournalistiek wil hij maatschappelijk iets teweegbrengen. Zijn het niet kranten dan slaat Auke wel historische boeken open. ‘Ik wil graag het ongehoorde verhaal ook eens vertellen.’