Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De OZB groeit in De Bilt sneller dan het gemiddelde in Nederland

De OZB groeit in De Bilt sneller dan het gemiddelde in Nederland

DE BILT- De onroerendezaakbelasting (OZB) groeit elk jaar in heel Nederland, maar in de gemeente De Bilt neemt die stijging sterker toe dan het gemiddelde in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het centraal bureau voor statistiek (CBS).

De OZB is een belasting die geheven wordt over onroerende zaken in de gemeente. Onroerende zaken zijn alle gebouwde en ongebouwde eigendommen van mensen. Dit kunnen woningen zijn of bedrijfspanden maar ook terreinen, stukken grond, garages of winkels. Hierover wordt dus belasting betaald. De gemeente bepaalt deze OZB en het is gebaseerd op de WOZ-waarde van een pand.

Volgens cijfers van het CBS stijgt de OZB het afgelopen jaar in De Bilt harder dan in het gemiddelde in Nederland. In De Bilt stijgt de OZB van 2023 op 2024 met 9,30% terwijl gemiddeld in Nederland in datzelfde termijn de OZB met 7,29% stijgt. Wel moet hierbij vermeld worden dat de cijfers van het CBS van Nederland over 2023 en 2024 nog voorlopig zijn. En de cijfers van de gemeente De Bilt zijn definitief, maar het verschil is zichtbaar. Ook volgens vereniging eigen huis stijgt de OZB in De Bilt meer dan het gemiddelde in Nederland.

Hoe De Bilt op de OZB komt

Dolf Smolenaers is wethouder in de gemeente De Bilt. In de portefeuille van Smolenaers staan onder andere wonen, financiën en grondzaken. Smolenaers vertelt dat de gemeente de OZB bepaald. ‘De gemeente bepaalt de gewenste opbrengst in haar begroting. Dit bedrag wordt elk jaar geïndexeerd met een bepaald percentage dat met de gemeenteraad wordt afgesproken’, vertelt Smolenaers. Ook vertelt hij dat het tarief bepaald wordt door de totale gewenste opbrengst te delen door de totale WOZ-waarde van de gemeente. ‘Het tarief is een percentage van de WOZ-waarde’, vertelt Smolenaers.

Smolenaers wijst op een onderzoek dat gedaan is door Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) waar volgens de wethouder uit blijkt dat de OZB in de gemeente De Bilt niet sneller stijgt dan het gemiddelde in Nederland. Daarentegen blijkt uit een grafiek van COELO dat in de provincie Utrecht alleen de gemeente Lopik, Eemnes en Bunnik een hogere OZB hebben. Smolenaers vertelt dat De Bilt gemiddeld hoge WOZ-waarde heeft. ‘Gemeenten die hoge woningprijzen hebben krijgen minder geld van het Rijk. De redenering is dat een gemeente met meer welvarende inwoners ook meer belasting kan ophalen’, vertelt Smolenaers.

Gevolgen van de OZB

Doordat de OZB gebaseerd is op de WOZ-waarde moet iedereen die een huis heeft OZB betalen. De OZB verschilt tussen mensen die in verschillende huizen wonen. Er wordt natuurlijk gekeken naar de WOZ-waarde van je huis om de OZB te bepalen. Dus betaal je mee OZB als je in een duurder huis woont.

‘We staan voor een Ravijnjaar, het Rijk bezuinigd stevig op de gemeenten. Daarom is het niet uitgesloten dat wij onze belastingen de komende jaren moeten verhogen’, vertelt Smolenaers. Hierdoor kan de OZB de komende jaren nog sneller gaan stijgen waardoor inwoners nog meer moeten gaan betalen. Overigens zal dit in andere gemeten ook zo zijn. Er kunnen ook andere verhoudingen gaan ontstaan de komende jaren.

Over de auteur

Niels Limburg Zwaneveld

Niels Limburg Zwaneveld geboren in 2005 in Castricum. Ik ben een enorme sportliefhebber en ik heb sinds dat ik jong ben de droom om sportjournalist te worden. De sport is iets wat ik heel erg veel kijk en waar ik heel veel plezier uit haal in mijn vrije tijd. Ook heb ik een brede interesse in andere nieuwsonderwerpen. In de journalistiek heb ik nog niet zo veel ervaring. In de regio De Bilt hoop ik veel ervaring op te doen in vele takken van de journalistiek. Ik heb vaak een mening over onderwerpen, maar ik kan ook goed luisteren naar de mening van anderen.