Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Keti Koti herdenking en viering in De Bilt

Keti Koti herdenking en viering in De Bilt

Foto van flyer Keti Koti De Bilt

DE BILT – Met een programma vol culturele activiteiten staat De Bilt op 29 juni en 1 juli stil bij Keti Koti. Dit is de herdenking van de afschaffing van de slavernij. De gemeente wil hiermee stilstaan bij het verleden en de bevrijding vieren met de bewoners, de activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. Het is dit jaar voor het eerst dat de slavernij van de Oost en de West samen wordt herdacht en gevierd. 

Programma 

De Bilt staat stil bij de herdenking van Keti Koti. Op 29 juni is er in het gemeentehuis een vol programma, zo is er een lezing, er is muziek en wordt er een dansvoorstelling georganiseerd. Op 1 juli vindt er een afsluitende bijeenkomst plaats, beide dagen zijn in het gemeentehuis. Eerder vond er op 12 juni een lezing plaats in de bibliotheek KunstenHuis Idea, tijdens deze lezing lag de focus vooral op de geschiedenis van Keti Koti. 

Geschiedenis

In het jaar 1863 werd de slavernij door het Nederlands Koninkrijk afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen, ook wel de West. In de Oost-Indische Compagnie, ook wel de Oost, is dit in 1860 afschaft. Keti Koti betekent: gebroken ketenen, dit komt van de verlossing van de boeien waar de slaven in zaten. Deze woorden zijn afkomstig van de Surinaamse taal. Op 1 juli wordt er dus stilgestaan bij het verleden maar het is ook een viering van de vrijheid. ‘’Sinds de winter van 2023 wordt Keti Koti herdacht en gevierd in De Bilt. Het is begonnen door een motie die gemeenteraadslid Audrey Kruiniger toen heeft ingediend”, vertelt Dorine Donders, zij organiseert Keti Koti in De Bilt en werkt bij Kunsthuis IDEA bij de afdeling Cultuur en Samenleving.

Speciale editie

Dit jaar is het voor het eerst dat er in De Bilt een herdenking van de slavernij in de Oost en de West samen wordt herdacht en gevierd. ‘’De mensen uit de Oost zijn heel blij met het programma want er is nog maar daar heel weinig kennis en bewustzijn over het slavernij verleden en voor de witte mensen is het ook heel goed want wij weten eigenlijk ook weinig over de Oost’’ vertelt Donders.

Verschillende culturen

Audrey Kruiniger is momenteel gemeenteraadslid in De Bilt, zij heeft een aantal jaren geleden Keti Koti in De Bilt opgezet. Kruiniger heeft een andere mening dan Donders over het samenvoegen van de Oost en de West: “Ik ben daar zelf niet overweldigd of enthousiast over. Ik vind eigenlijk dat Keti Koti over de West-Indische Compagnie zou moeten gaan, dit is een keuze van de gemeente om daar ook de Oost bij te betrekken. Ik vind zelf dat deze twee landen, hoewel ze allebei koloniën van Nederland zijn geweest, heel erg verschillen. De culturen zijn echt wezenlijk verschillend en die geschiedenis is ook echt anders. Ik vind het een beetje gemakzuchtig en zelfs een beetje kolonialistisch om dit op één hoop te gooien.’’ 

Spanningen

Donders merkt dat er wel spanningen zijn doordat de Oost en de West nu samen zijn gevoegd. ‘’Ik ben dan een soort neutrale factor, omdat ik wit ben. Ik heb steeds geroepen dat we alles half om half zouden doen, maar dit is niet gelukt. De mensen uit de West kunnen teleurgesteld zijn over het programma van zondag. Dit jaar zijn er meer activiteiten vanuit de Oost dan vanuit de West, dit mag wel voor een jaar en dan hopen we dat het volgend jaar weer gelijk is.”

Verbinding

De viering en herdenking is toegankelijk voor iedereen, Kruiniger meldt dat ze afgelopen jaren al veel reacties van mensen in De Bilt heeft gekregen dat het goed is dat er aandacht naar dit verleden van de slavernij gaat. Donders denkt dat het goed is om slavernij met iedereen te herdenken; ‘’Uiteindelijk is de slavernij een verleden van ons allemaal.’’ In het programma zijn er dus verschillende activiteiten, gefocust op de Oost en de West. Reggie Baay geeft een lezing over de connectie tussen het slavernijverleden van Oost en West, de verschillen en de overeenkomsten. Het programma biedt zo de kans aan de bezoekers om stil te staan bij het verleden van de Oost en van de West. 

Over de auteur

Hanne Messchendorp

Mijn naam is Hanne Messchendorp (2001), woonachtig in Amsterdam. Ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hiervoor heb ik mijn propedeuse International Business aan de Hogeschool Utrecht behaald. Mijn interesses liggen in politiek, economie en de sociale omgeving in Nederland.