Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Toeristenbelasting in de regio stijgt flink, behalve in De Bilt

Toeristenbelasting in de regio stijgt flink, behalve in De Bilt

DE BILT – Terwijl in omliggende gemeenten de toeristenbelasting afgelopen jaren flink is gestegen, blijft het bedrag in De Bilt opvallend stabiel. Waar Utrecht en Baarn de afgelopen vier jaar hun belasting bijna verdubbelden, steeg de belasting in De Bilt de  maar met 11%, naar 2,49 euro per nacht. Hoe kan het dat de gemeente De Bilt zo afwijkt van de regionale trend van de stijgende toeristenbelasting?

Stijging

In veel gemeenten in Nederland betalen toeristen steeds meer toeristenbelasting. Toeristenbelasting is belasting die wordt betaald als een toerist in een gemeente overnacht waar hij of zij niet staat ingeschreven, dit kunnen dus ook buitenlandse toeristen zijn. In de provincie Utrecht heeft de gemeente Utrecht afgelopen vier jaar de grootste stijging van de toeristenbelasting meegemaakt. Dit was een stijging van 77,40% De hoogte van toeristenbelasting verschilt per jaar en wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Afwijking van De Bilt

De stijgingen in de omgeving van De Bilt zijn erg verschillend. Zo heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug een stijging van 1,89 euro (2021) naar 3,32 euro (2025), Bunnik is van 2,11 euro (2021) naar 3,63 euro (2025) gegaan en gemeente Utrecht had de grootste stijging van 6,77 euro (2021) naar 12,01 euro (2025). In de gemeente Baarn viel het mee, het ging hier van 1,68 euro (2021) naar 2,53 euro (2025). In de gemeente De Bilt heeft de toeristenbelasting een minimale stijging gehad, van 2,24 euro (2021) naar 2,49 euro (2025). 

De stijging van toeristenbelasting per nacht in euro’s per gemeente

Gemeente

Ondernemers in de gemeente De Bilt vinden de toeristenbelasting, ondanks de kleine stijging, lastig. Daniëlle Vogelaar is eigenaar van Bos Park Bilthoven ze vertelt: ”Als ondernemer moeten we wel hogere prijzen in rekening brengen door de belastingen maar hebben we geen invloed op de uitgaven daarvan. Los van de toeristenbelasting gaat de overheid een BTW wijziging doorvoeren op logiesverstrekking. Dit betreft ook het huren van een chalet of glamping tent. Het BTW tarief gaat van 9% naar 21% wat een prijsstijging inhoudt van 12%. Deze buitensporige verhoging moet vermeld worden naar de stijging van de toeristenbelasting.”

Ravijnjaar

Veel gemeenten zijn bang voor het ravijn jaar. Dat is een jaar waarin ze veel minder geld van de Rijksoverheid krijgen, waardoor ze financieel in de problemen kunnen komen. Om dit tekort nu alvast op te vangen kiezen ze ervoor om meer belasting te heffen, in het geval van de gemeenten naast De Bilt is dit dus het verhogen van de toeristenbelasting. Gemeenten mogen zelf kiezen waar ze deze opbrengsten aan uitgeven, deze bestedingen zijn uiteindelijk te vinden op websites zoals het CBS.

Procentuele stijging van de toeristenbelasting in de regio (2021-2025)

Irritaties

De toeristenbelasting wordt doorgerekend naar de toeristen die komen overnachten. Zo vertelt campingeigenaar Jan-Willem Stoorvogel van de Natuurcamping Fazantenhof: ‘’We letten erop letten dat als een gast uit de eigen gemeente komt, dat deze dan geen toeristenbelasting hoeven te betalen.’’ Wat Stoorvogel stoort is dat de gemeente elk jaar veel te laat is met het doorgeven van de nieuwe tarieven: ‘’Mijn camping is vaak al open en dan komen ze pas in maart met de gewijzigde toeristenbelastingen, steeds is de stijging maar een paar cent. Ze moeten het veranderen naar een belasting die elke vijf jaar vaststaat, dan weten wij waar we aan toe zijn.’’ Ook Vogelaar vindt het vervelend dat de toeristenbelasting altijd laat wordt doorgegeven: ”De prijsstijgingen door belastingen zijn een op een merkbaar door de gasten. Wij zien dat steeds meer gasten daardoor lastiger kunnen genieten van een vakantie bij ons. Dit betreft voornamelijk de nederlandse gasten en gasten uit zuidelijke landen.”

Toekomst

Ondanks dat de stijgingen in De Bilt meevallen vergeleken met de omliggende gemeenten, is de frustratie onder ondernemers wel aanwezig. Deze frustratie is niet over het bedrag zelf maar meer om het feit dat er elk jaar nieuwe tarieven komen en dat deze in hun ogen te laat worden doorgegeven. De ondernemers willen graag duidelijkheid. Met het ravijnjaar in zicht is het de vraag hoe lang De Bilt dit lage tarief nog kan vasthouden.



Over de auteur

Hanne Messchendorp

Mijn naam is Hanne Messchendorp (2001), woonachtig in Amsterdam. Ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hiervoor heb ik mijn propedeuse International Business aan de Hogeschool Utrecht behaald. Mijn interesses liggen in politiek, economie en de sociale omgeving in Nederland.