Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Te weinig jongeren en kinderen doen mee aan jaarlijkse World Cleanup Day

Te weinig jongeren en kinderen doen mee aan jaarlijkse World Cleanup Day

Screenshot

De Bilt – Elk jaar vindt de World Cleanup Day plaats, en ook in de Bilt doen ze hieraan mee. Sportief in het Groen helpt met het organiseren van dit evenement, maar merkt dat het lastig is om kinderen, en dan met name jongeren mee te krijgen in hun actie. Leny Hoogteijling, initiatiefnemer en lid van Sportief in het Groen vertelt: Ik heb scholen gevraagd om mee te doen, het antwoord was helaas overal hetzelfde;We doen al zo veel’ of ‘we hebben het al zo druk.” 

Sportief in het Groen zet zich al een paar jaar in voor het opruimen van afval in de Bilt. Zo doen ze twee keer per maand een opruimactie in de wijk. Acties als ‘Peukmeuk’ en ‘Struinen in het Struweel’ hebben ook een groter bereik gehad dan alleen in de Bilt. Het vinden van deelnemers blijkt zo nu en dan een uitdaging.  

“Op de maandelijkse opruimacties komen ongeveer 2 tot 6 mensen opruimen”. Verteld Hoogteijling. “De hele categorie ‘jongeren’ bestaat eigenlijk niet, en dat vind ik wel jammer”. Kinderen raken wel meer betrokken, en ze gaan ook een stuk fanatieker aan de slag. Maar Hoogteijling ziet daar ook een verloren kans: “Ik heb de kinderen wel eens gezien op het schoolplein, maar dan krijgen ze het verkeerde gereedschap aangeboden vanuit school, en dan denk ik: wij hebben goede materialen, hoezo kunnen wij ze niet even een keertje lekker aan de slag laten. 

Toch lijkt het wel te werken. Hoogteijling verteld dat ze in de wijken waar ze al langer opruimen steeds minder afval vinden. “We krijgen veel duimpjes enzo, en gaandeweg merk je dat mensen zelf hun afval weggooien, we geven graag het goede voorbeeld.

Over de auteur