Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Onrust bij boeren voor de wolf in Groenekan

Onrust bij boeren voor de wolf in Groenekan

Foto van een wolf, van photowall.nl

GROENEKAN – De wolf is in de gemeente Utrecht gesignaleerd. Boeren in Groenekan zijn bang dat de wolf hun vee zal aanvallen. Sinds maart 2023 zijn ze al gezien in Utrecht, maar sinds dit jaar worden de aanvallen steeds meer. De boeren proberen de wolf te verjagen. “Het beest is ongrijpbaar, pakt de schapen bij de strot; kortom, zijn het moordenaars.” Vertelde de boer Jan Smoorenburg.

In Utrecht zijn er in de eerste drie maanden van 2024 al zes aanvallen geweest op vee van de boeren door de wolf. Dit is zes keer zoveel in dezelfde periode van vorig jaar. Dit komt doordat er meer wolven in Nederland zijn gekomen. Afgelopen winter zijn er wel 51 wolven geteld door BIJ12.

Jan Smoorenburg is erg geschokt dat het beest al zo dichtbij is gesignaleerd van zijn land. “Wij hebben een aantal runderen en een kudde schapen. Wij zijn bezig om het beest te verjagen” Volgens Jan pakken de wolven meerdere schapen dan ze opeten. Dit komt doordat, als het schaap vlucht, er een jachtinstinct wordt geactiveerd. De schapen kunnen niet ver vluchten waardoor het schaap een makkelijke prooi is. De wolf hoeft daarom dus niet op één prooi te focussen en daarom pakt de wolf meerdere prooien.

De boer Jan Smoorenburg is bang dat er veel schapen van hem worden gepakt door de wolf. Hij vertelde in een interview: “Als ze zich gaan vermenigvuldigen zullen er honderden zijn in Nederland. Die zullen ook gevaarlijk voor de mens zijn als ze zich verspreiden naar de steden.”

Interview met veehandelaar Jan Smoorenburg, door Kees Ouwersloot

Over de auteur