Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Evaluatie LHBTI-Actieplan De Bilt uitgesteld

Evaluatie LHBTI-Actieplan De Bilt uitgesteld

Bron: Anastasiia Chepinska

DE BILT – In 2019 lanceerde de gemeente De Bilt een ambitieus LHBTI-actieplan om inclusiviteit en veiligheid te bevorderen. Een aantal jaren later is de evaluatie nog steeds uitgesteld en zijn er veel speerpunten nog niet uitgevoerd, wat vragen kan oproepen over de prioriteit van LHBTI-kwesties binnen het college.

Het actieplan beschrijft verschillende maatregelen, zoals het bevorderen van inclusief beleid, het verbeteren van de veiligheid voor LHBTI-personen, en het ondersteunen van jongeren en kwetsbare groepen. Dit plan werd opgesteld in samenwerking met LHBTI-inwoners, COC Midden-Nederland en Art. 1 Midden Nederland, zodat de stem van de gemeenschap werd gehoord.

Een belangrijk onderdeel van het actieplan was de evaluatie die eind 2021 zou plaatsvinden, waarbij de gemeente de voortgang zou beoordelen en rapportages over de impact beschikbaar zou stellen. Deze evaluatie heeft echter nog niet plaatsgevonden. Sander van Oorspronk, communicatieadviseur bij de gemeente, wijst op capaciteitsproblemen: ‘Hier is geen ruimte voor geweest. De evaluatie staat gepland.’

Ralph P. Jacobs, fractievoorzitter van de VVD, wijst op een andere mogelijke oorzaak: ‘Volgens mij is het voor dit college geen prioriteit.’ Dit suggereert dat de LHBTI-kwestie onvoldoende aandacht krijgt binnen het huidige college van B&W.

Ondanks de uitgestelde evaluatie heeft De Bilt stappen gezet richting inclusieve communicatie. De gemeente schrijft genderbewust en probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken. Voorlichtingen op scholen worden vaak in samenwerking met COC en Art. 1 gegeven. Ook is er binnenkort een expositie over intersekse in het gemeentehuis om bewustwording te vergroten. Deze initiatieven zijn belangrijk, maar de structurele uitvoering van het actieplan blijft achter.

Een groot gemis binnen de gemeente is het gebrek aan ontmoetingsplekken voor LHBTI-jongeren. Veel jongeren wijken uit naar Utrecht of Hilversum, waar de gemeenschap sterker vertegenwoordigd is. Van Oorspronk erkent dat De Bilt momenteel geen vaste of incidentele evenementen organiseert. ‘Daar is het makkelijker om evenementen van de grond te krijgen, vanwege een grotere doelgroep en de regiofunctie van die steden,’ legt hij uit. Sommige betrokkenen vrezen dat het gebrek aan lokale steun kan bijdragen aan een gevoel van verminderde zichtbaarheid onder LHBTI-jongeren.

Luister hier naar het interview van Lieke Suijk:

Over de auteur

Thimo van Weelden

Ik ben Thimo van Weelden (hij/hem), 23 jaar en woon in Uitgeest. Als eerstejaars student journalistiek heb ik een grote interesse in maatschappelijke thema's, variërend van inclusie tot duurzaamheid. Ik vind het belangrijk om kritisch te zijn op grote organisaties en hun invloed op de samenleving, en streef ernaar om complexe onderwerpen op een toegankelijke en begrijpelijke manier over te brengen. Door mijn journalistieke werk wil ik mensen aan het denken zetten en een bijdrage leveren aan een eerlijkere en transparantere wereld.