Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Bewogen opening van fototentoonstelling over intersekse personen in De Bilt

Bewogen opening van fototentoonstelling over intersekse personen in De Bilt

BILTHOVEN – Niet alleen ambtenaren en burgers die een nieuw paspoort komen aanvragen, donderdagochtend in het gemeentehuis van De Bilt. De opening van de expositie ‘1 op 90’ over intersekse personen zorgde voor een hoop reuring op de vroege morgen.

 

In de kronkelende kunstgang van het gemeentehuis verzamelden zich om stipt 09:00 ongeveer twintig genodigden, velen met een kopje koffie in hun hand. Een muffe geur gemixt met koffie vult de ruimte, als wethouder Krischan Hagedoorn begint te spreken.

 

De wethouder opent de fototentoonstelling ‘Intersekse – 1 op der 90’ die vanaf drie oktober zo’n twee weken te zien is in de gemeente De Bilt. Op de foto’s zijn 21 intersekse personen geportretteerd, die elk hun eigen verhaal vertellen. Dit om meer informatie te verstrekken en bewustwording te creëren over deze groep mensen, die geboren zijn met een lichaam dat niet specifiek man of vrouw is.

 

Hageman vertelt openhartig waarom hij het belangrijk vindt dat dit soort tentoonstellingen georganiseerd worden. “We weten er veel te weinig vanaf. Ik wist zelf namelijk ook bar weinig van de intersekse conditie af”, geeft hij toe. De wethouder denkt dat mensen door naar de tentoonstelling te komen, kunnen zien wat het verhaal van deze mensen is. Ook hoopt hij dat intersekse personen hierdoor beter begrepen worden en zich meer thuis zullen voelen in de samenleving.

 

De eenzaamheid die in elk verhaal is terug te lezen, overvalt Hageman naar eigen zeggen. “Dat maakt eigenlijk wel dat ik graag praktisch aan de slag wil om het voor deze mensen makkelijker te maken”, laat hij weten. Gemeente de Bilt heeft al een inclusieagenda, maar die moet volgens de wethouder wel vernieuwd worden. “We hebben heel lang het geld en de capaciteit er niet voor gehad, maar daar probeer ik nu zo snel mogelijk handen en voeten aan te geven.” De wethouder lijkt het ‘super’ om dingen zoals de tentoonstelling structureler te kunnen doen.

 

De expositie reist door het hele land, en is door een collega bij Hagedoorn terecht gekomen. “Door ons Koen, onze functioneel archief beheerder. Dat is één van die gezichten die zich sterk maakt voor deze groep. Hij heeft al in meerdere gemeentes gestaan, en dacht: mijn eigen gemeente moet ook aan de beurt komen.”

 

Koen Wildenbeest was zelf ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. Hij heeft al vaker de tentoonstelling mogen openen, maar geeft toe dat hij dit keer wel een stuk zenuwachtiger was dan normaal. “Ik heb vannacht wel slecht geslapen, dat kan je wel zeggen (…) Ik stel mij nu natuurlijk wel een beetje bloot voor al mijn collega’s.”

 

Wildenbeest is intersekse, en heeft een vrouwelijk chromosoom extra in zijn DNA zitten. Hierdoor heeft hij vierentwintig uiterlijke kenmerken van een vrouw. Koen heeft vaak moeite met broeken kopen, omdat hij bijvoorbeeld brede heupen heeft.

 

Koen heeft ook weleens te maken gehad met vervelende situaties. “Bij mijn vorige werkgever heb ik de pech gehad dat één persoon heel veel moeite met mij had”, laat hij weten. Volgens Wildenbeest had de collega in kwestie moeite met wie ‘hij als persoon is.’ “Diegene heeft mij dan ook zo zwart gemaakt dat ik geen andere keuze had dan een andere werkgever te zoeken”, zegt hij openhartig. Gelukkig is dit wel de enige negatieve situatie die Koen heeft meegemaakt in zijn leven.

 

Toch begrijpt Koen dat het voor mensen soms erg lastig is om te begrijpen wat intersekse zijn inhoudt. ‘Er zijn 45 variaties op intersekse, en omdat het zo divers is, is het moeilijk om daar één verhaal van te maken.’ Koen hoopt met de expositie dat mensen leren dat, ongeacht hoe je in elkaar steekt, we allemaal gelijk zijn.”

 

Terwijl de laatste woorden van Koen wegsterven in de kunstgang, valt er een stilte. De geur van koffie hangt nog steeds in de lucht, maar de sfeer is duidelijk veranderd. Waar voor de opening nog vrolijk geroezemoes door de smalle gang galmde, is er nu ruimte gemaakt voor respect en aandacht. Rond 10:00 verspreidden de genodigden zich langzaam weer, maar verhalen van de geportretteerden zullen zeker niet vergeten worden.

Beluister hier de reportage van de opening van de exposite ´1 op 90´ over intersekse conditie. Waarbij intersekse persoon Koen de expositie opent en waarbij we vervolgens met hem in gesprek gaan en ten slotte zijn portret samen met de wethouder onthullen. Deze reportage is gemaakt door Julia Neervoort.

Over de auteur