SvJ media

Selecteer Pagina

‘Het kan altijd erger’

‘Het kan altijd erger’

‘Het kan altijd erger’

door | 13 01 2024, 11:01

Een optimist? Nee, dat ben ik van nature helaas niet. Nu is daar, als je je ervan bewust bent, best goed mee te leven. Want dat mijn innerlijke ziel pessimistisch is, betekent niet dat ik mezelf niet kan dwingen optimistisch te zijn. Dus tijdens de eerste coronalockdown, dwong ik mezelf om te focussen op het goede weer (want man man man, de eerste coronalente was serieus fantastisch). En tijdens het begin van de boerenopstand, overtuigde ik mezelf ervan dat al die tractoren op de snelweg niet voor meer file zorgden dan de normale ‘woonwerkgekkies’ die dag in, dag uit, vrijwillig aanschuiven op de A(vulhieruwsnelwegnaarkeuzein).

Rechten afbeelding: Pepijn van der Putten

En toen Mark Rutte na leugen nummer 100.001 gewoon weer herkozen werd, prees ik mezelf gelukkig met de gedachte dat aan alles echt ooit ooit ooit een einde komt én dat je blij moet zijn met wat je hebt, want je weet nooit wat je in de toekomst gaat krijgen. Man, wat kreeg de positieve ik gelijk.

Geert volgt dit jaar naar alle waarschijnlijkheid Mark op. Maar wie mij een beetje kent, weet dat ik nogal dwingend kan zijn en dat ben ik niet alleen voor studenten, ook voor mezelf, dus ik dwong mezelf dit eveneens naar het positieve te draaien: als het volk Geert wil, dan moet Geert het maar laten zien. Kan nooit lang duren. Maar toen las ik een verhaal over alle verkiezingen in de hele wereld in 2024 en won mijn natuur het van mijn dwangmatigheid om de beste versie van mezelf te zijn. Ondanks alle rechtszaken, leugens, bizarre uitspraken en nog bizardere acties is de kans wezenlijk, zo niet aannemelijk, dat Donald Trump aan het einde van dit jaar weer president van Amerika is. Maak daar maar eens iets positiefs van… Genoeg werk voor onze studenten?

Nee wacht, ik weet iets beter. Ik weet dat veel van jullie worstelen met mentale problemen, dat blijkt uit tal van onderzoeken, en ik snap dat. Want corona was kut voor mij, maar ik hoefde niet per se sociaal contact in de kroeg, want ik was niet in de bloei van mijn leven. En de klimaatverandering baart mij serieus zorgen, maar goed, als het écht losgaat, ben ik er niet meer. Jullie hopelijk wel. En de woningmarkt? Ik hoop dat ‘very tiny house’ jullie ding is. Maar als al dit soort zaken zwaar op je gemoed drukken, weet dan, wat er ook gebeurt, Trump zal nooit de baas van ons land worden.

Over de auteur