SvJ media

Selecteer Pagina

De journalistieke werkelijkheid de school binnen halen

De journalistieke werkelijkheid de school binnen halen

De journalistieke werkelijkheid de school binnen halen

door | 28 02 2024, 10:02

Als hoofdredacteur van de NL Magazines gaf ik van tijd tot tijd gastcolleges voor een divers pluimage aan toehoorders. Ontzettend leuk om te doen, als gastdocent hoef je namelijk niet veel te presteren om het publiek aan je lippen te hebben hangen. Je personifieert het werkveld en bent dus impliciet al top, want dat wat je publiek wil bereiken.

Rechten afbeelding: Pepijn van der Putten

Begin deze maand dacht ik terug aan mijn gastcolleges toen ik in Beeld en Geluid de CampusDoc Preview/Day bezocht. Nieuwe documentairemakers presenteerden hun docu’s aan de gasten, medewerkers van omroepen en productiehuizen. Dit was wel even andere koek dan zo’n gastcollege. Studenten in de lead die als professionals netwerken met andere professionals.

En dit is slechts een van de vele voorbeelden van het terrein waarop ik onze opleiding de afgelopen jaren heb zien groeien. We werken steeds nauwer samen met het werkveld, op steeds meer plekken in de opleiding, en die samenwerking wordt steeds professioneler.

Als docent al, en nu als manager nog meer, probeer ik altijd wegen te vinden om de intrinsieke motivatie van onze studenten aan te spreken. Ik geloof er heilig in dat voor het echt produceren als journalist, je verantwoordelijkheid nemen en serieus genomen worden, een veel grotere leeropbrengst heeft dan een opdracht doen voor docent of het cijfer.

 Zo’n leeromgeving creëren is een hele uitdaging, want je zit vast aan het onderwijsprogramma, wat een grote beperking vormt in het nabootsen van het werkveld. Niettemin slagen we hier met zijn allen steeds beter in om de journalistieke werkelijkheid de school binnen te halen. En het is belangrijk, en ook leuk, om af en toe even stil te staan bij wat we al hebben bereikt, met onze regioredacties in jaar 1, freelancerscollectieven en talkshowredacties in jaar 2, de enorme hoeveelheid opdrachtgevers in de bovenbouw, onze honourssamenwerkingen met het werkveld en ons eigen medium SvJmedia.nl

Het gastcollege oude stijl lijkt haast te verbleken bij al deze initiatieven. Maar laten we de waarde daarvan ook niet uitvlakken. Want het is niet alleen ontzettend leuk om gewoon even met een professional in gesprek te gaan over zijn of haar levenservaring, het zijn uiteindelijk ook de gastcolleges geweest die mij inspireerden het onderwijs in te gaan. Dus in elk geval zijn mijn gastcolleges vast voor één persoon een life changer geweest.

Tips zijn welkom
Kijk hier (https://www.youtube.com/watch?v=zdwpso4sRjY) als je wilt weten wie er in de redactie van SVJmedia zitten. Mail ons svjmedia@hu.nl als je leuke tips hebt voor ons en als het jou ook leuk lijkt om in de toekomst ook (video)verhalen te maken voor dit platform voor en door jonge journalisten van de School voor de Journalistiek Utrecht. 

Over de auteur