SvJ media

Selecteer Pagina

Te ambitieus?

Te ambitieus?

Te ambitieus?

door | 26 03 2024, 09:03

Na 10 heftige weken YOU live begin ik met nieuwe energie aan semester 2. Daarin begin je met het schrijven van één achtergrondverhaal en één persoonlijk interview. Je kan het voor jezelf makkelijk of moeilijk maken, of eerder gezegd: ben je ambitieus of niet? Maar kan je ook té ambitieus zijn? Deze vraag spookt elke dag door mijn hoofd en ik moet je eerlijk bekennen dat het mij soms ook onzeker maakt. Helemaal nu mijn allereerste column ooit vanaf nu door iedereen gelezen gaat worden.

Rechten afbeelding: Pepijn van der Putten

Mijn achtergrondverhaal schrijf ik over het onderwerp vrouwenmoord, oftewel femicide. De reacties van mijn docenten en medestudenten hierop zijn divers, maar deze springen eruit: ‘het is te heftig, je pakt het te groot aan, dit ligt buiten je macht en… daar is ie: je bent veel te ambitieus.’

Dat laatste blijft hangen maar verdwijnt voor even naar de achtergrond als ik nabestaanden interview waarvan hun geliefden zijn vermoord. Het verdriet, de pijn en het gemis doet mijn maag draaien. Te ambitieus of niet, dit verhaal ga ik schrijven. Dit verhaal móet ik schrijven. De journalistieke vlam in mij wordt steeds groter.

Als ik vervolgens voor mijn achtergrondverhaal VVD-politicus Bente Becker spreek, weet ik ineens hoe het zit met mijn ambitie. Daar zit ik als broekie, een journalist in spé tegenover een doorgewinterde politicus pratend over een complex onderwerp: hoe ben ik hier beland? Ik was zenuwachtig maar het was een goed gesprek. Dát is ambitie; iets eng vinden maar het toch doen omdat je het belangrijk vindt, erin gelooft.

Na afloop van het interview bespreek ik het ambitie-punt met Bente. Het lachende gezicht van Bente verandert in een blik van frustratie. Ze vraagt: ‘Waren het mannen die dit tegen jou zeiden?’ Ik antwoord: ‘voornamelijk wel ja.’ Bente lacht. Ik vraag waarom. ‘Precies dit wil ik aankaarten: vrouwen mogen niet klein gemaakt worden door mannen, maar toch gebeurt het in de moderne wereld nog te veel. Daar moeten we als vrouwen samen tegen opstaan.’’ Dit geldt voor femicide, maar ook voor ambitie.

Of ik nu een tien of een zeven krijg voor mijn verhaal, mij maakt het niet uit. Ik heb iets gemaakt dat te belangrijk is om niet te delen. En bovendien weet ik nu dat je in zo’n geval nooit te ambitieus kan zijn.

Tips zijn welkom 
Kijk hier (https://www.youtube.com/watch?v=zdwpso4sRjY) als je wilt weten wie er in de redactie van SVJmedia zitten. Mail ons svjmedia@hu.nl als je leuke tips hebt voor ons en als het jou ook leuk lijkt om in de toekomst ook (video)verhalen te maken voor dit platform voor en door jonge journalisten van de School voor de Journalistiek Utrecht. 

Over de auteur