SvJ media

Selecteer Pagina

Van een kroketje eten naar grote winnaar SvJ-prijs

Van een kroketje eten naar grote winnaar SvJ-prijs

Winnaar Amy McAuliffe. Foto: Sil Moison

Van een kroketje eten naar grote winnaar SvJ-prijs

De winnaars van de SvJ-prijs zijn bekend! Na een zeer geslaagde middag vol workshops volgde na het Bonusprogramma de uitreiking van de SvJ-Hoofdprijs. ‘The Fietsenman’ werd door de jury onder leiding van Wendy Beenakker uitgeroepen tot productie van het jaar 2023. Winnaars Amy McAuliffe en Naoise Hallissay kunnen het nog amper geloven: ‘Ik dacht dat we geen kans hadden door de fantastische nominaties, maar het is toch gelukt’, aldus een trotse Amy.

door | 18 04 2024, 13:04 | Uitblinkers

BIP Programma, Cluj-Napoca

Winnaar Amy McAuliffe. Foto: Sil Moison

‘Wanneer je van zo’n sullig iets als het stelen van een fiets, zo’n verhaal kan maken verdien je simpelweg deze prijs’, aldus de adjunct-hoofdredacteur BNR Wendy Beenakker. Voor de minor CampusDoc maakten Amy McAuliffe en Naoise Hallissay een ruim twintig minuten durende documentaire over de wereld van fietsendiefstal. Het criminele circuit achter een simpel, alledaags voorwerp als de fiets is volgens de twee studenten een onbekende wereld voor vele mensen. ‘The Fietsenman’ volgt o.a. een fietsendealer die het vak van het stelen en doorverkopen van fietsen beheerst.

Kroketje eten met een dief

Bij de uitreiking was het duo niet compleet. Alleen Amy kon de prijs in ontvangst nemen. Haar duo partner Naoise, van origine Iers zit momenteel in het land van de ‘Irish Coffee en St. Patricks Day. Totaal nam Amy de hoofdprijs in ontvangst. Ze vertelt aan een bomvol mediaplein over het ontstaan van het idee om een documentaire te maken over een fietsendief. ‘Mijn fiets werd ooit gestolen, dus kocht ik via via heel goedkoop een nieuwe. Bleek ook die fiets gestolen te zijn. De verkoper bleek een ervaren fietsendief te zijn. Ik hield contact met hem en we aten zelfs kroketjes samen in de stad. Toen de minor CampusDoc op mijn pad kwam moest ik deze kans pakken en samen met de kritische vaardigheden van Naoise gingen we aan de slag.’

De jury bestaande uit Wendy Beenakker (BNR), Coen van de Ven (De Groene Amsterdammer) en Roel van Dalen (documentairemaker) waren het unaniem eens over de winnaars. Al was het niet gemakkelijk om een keuze te maken uit de vijf genomineerde producties. ‘Liefde en heel veel tijd hebben we gestoken in de beoordeling’, vertelde juryvoorzitter Beenakker. Voor de bekendmaking werd uitgebreid stil gestaan bij alle genomineerden: ‘Het niveau lag ongekend hoog. Het was een eer om deze producties te mogen beoordelen’, aldus Wendy Beenakker.

Goed doel

Naast eeuwige roem ontvingen de grote winnaars een geldbedrag van maar liefst duizend euro. Op de vraag wat de twee studenten met het prijzengeld gaan doen heeft Amy een mooi antwoord klaar: ‘We gaan de helft doneren aan voedselbronnen voor kinderen in Gaza, de schrijnende situatie daar gaat ons enorm aan het hart.’ Wat er zal gebeuren met de resterende 500 euro hebben de twee nog niet besloten. ‘Wellicht koop ik wel een iets duurdere fiets. Eentje die niet gestolen is’, grapt Amy.

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast beginnend journalist met een breed interessegebied. Van schrijven over politiek, cultuur en duurzaamheid tot het aan het licht brengen van actuele vraagstukken binnen de samenleving. Suzanne wil graag nieuws toegankelijk maken voor iedereen en de kloof tussen politiek en burger verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .