CULEMBORG – Tijdens de 51e editie van Arnhem Rookworststad is op zaterdag 8 november de winnaar bekendgemaakt in de categorie ‘fijne rookworst’. Slagerij De Bruin ging er dit jaar met de eer vandoor. De overwinning kwam voor eigenaar Bartho de Bruin onverwacht, zeker omdat de slagerij vorig jaar niet eens in de top tien stond. Bovendien werkte Bartho dit jaar zelf niet mee aan de productie van de winnende rookworst.
Door: Floor Zebel
Het geheim achter de winst zou deels komen doordat de slagerij het zoutgehalte in de worst dit jaar heeft verminderd, waardoor je de kruiden in de worst beter proeft. Toch is wat volgens de slager zijn rookworst vooral zo karakteristiek maakt, de manier waarop deze wordt bereid wordt. ‘In plaats van een nieuwe roestvrije kast te gebruiken, gebruiken wij een 75 jaar oude rokerij. Door de rook zit die kast helemaal onder het teer, maar juist daardoor krijgt de worst veel meer karakter en diepte in de smaak dan in zo’n schone, nieuwe kast.”
Op 8 oktober konden slagerijen uit het hele land hun rookworst aanleveren voor de wedstrijd; een maand later werden de winnaars bekendgemaakt. Tijdens de keuring worden meerdere categorieën beoordeeld, zoals de beste ‘grove rookworst’ of de beste ‘speciale rookworst’. Volgens De Bruin is winnen niet vanzelfsprekend: “De verschillen zijn soms minimaal. Een klein puntje ,zoals twee uiteinde van een worst die elkaar aanraken, kan voor punten aftrek zorgen.”
De winst zorgt ondertussen voor extra drukte in de winkel: de rookworsten vliegen over de toonbank. Zo kwam er zelfs een klant helemaal uit Eindhoven om een rookworst te kopen.
Lotte Stegenga spreekt in dit audio fragment met Bartho de Bruin over zijn prijswinnende rookworst.
