Een opdracht voor PBL, wat een kans. PBL, het Planbureau voor de Leefomgeving, is een Nederlandse overheidsinstantie voor het maken van strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. De opdracht zelf, een hele uitdaging. Hoe enthousiasmeer en motiveer je verschillende sectortafels die zich bezighouden met de maatregelen uit het klimaatakkoord, zodat zij beter met elkaar zullen gaan samenwerken?
Een hand-out bleek voor ons uiteindelijk de oplossing. Hier ging natuurlijk een heel proces aan vooraf en deze keuze was dan ook niet snel gemaakt. Het begin van ons proces was zoekend, maar tegelijkertijd ook heel duidelijk. Het was onze taak om alle maatregelen op een rijtje te krijgen en hier verbanden tussen te vinden, misschien kan de sectortafel Industrie de sectortafel Elektriciteit wel helpen. Maar hoe dan? Na grondig onderzoek en enig overleg met PBL waren wij hieruit. Al bleek dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er was voornamelijk tekstuele data en er waren dan ook vooral geen cijfers te vinden, een schakelpunt in ons proces.
Om onze doelgroep beter in beeld te krijgen, maar ook om te kijken wat hun knelpunten zijn binnen het klimaatakkoord en om duidelijk te krijgen wat zij juist terug wilden zien in ons eindproduct, hebben we een enquête opgesteld. Deze is verstuurd onder de sectorspecialisten binnen PBL en onder de voorzitters van de sectortafels, met dank aan Eva Kunseler van het PBL en Henk Goris en Kim Hermans van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Dan heb je alle benodigde data, heb je alle websites die gaan over het klimaatakkoord, de maatregelen en de emissiedoelen uitgespit. Maar dan? Dan begin je dus met visualiseren van die data. Een stap op zich, want ook dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Waar we zijn begonnen met het idee voor een (interactieve) infographic, bleek al snel dat ons project met deze data veel groter was dan verwacht. Respondenten hadden aangegeven dat zij niet voldoende weten waar andere sectoren mee bezig zijn. Belangrijke info voor ons om in het achterhoofd te houden. Dit zorgde ervoor dat we de overlappende maatregelen wilden laten zien tussen de sectoren, maar ook een duidelijk beeld geven van wat andere sectoren hun doelen zijn. Toen is onze hand-out tot leven gewekt.
De hand-out bood voldoende ruimte (iedere sector 2 pagina’s) om alle gevonden data te laten zien en zo uiteindelijk over te kunnen brengen op de doelgroep. De linker pagina bedoeld als overzicht van de maatregelen voor de sector en de rechter pagina laat zien welke verbanden de desbetreffende sector heeft met andere sectoren. Overzichtelijk en duidelijk, wat ons betreft.
Hieronder een blik op ons eindproduct.
Wil je het gehele eindproduct bekijken? Dat kan hier!
Al met al, had de periode nog veel langer moeten en mogen duren wilden wij dit tot in de puntjes uitgewerkt krijgen met alle gegevens die er nog te vinden en krijgen waren. Het is complex en groot. Wie weet, krijgt dit project nog wel een vervolg?