Een snikheet kantoor, maar niemand thuis? Ondanks dat we in onze samenleving druk bezig zijn met het tegengaan van verspilling en zuinig proberen om te gaan met onze energie, zijn er vele organisaties die in het weekend terwijl er niemand aanwezig is de kachel aan laten staan. Daarom zijn wij een samenwerkingsproject aangegaan met Airteq om deze verspilling inzichtelijk te maken.
Wie is Airteq?
Airteq is een bedrijf dat zowel software als apparatuur aanbiedt om zo in realtime vrijwel alle parameters van het binnenklimaat; CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, fijnstof, VOC’s, ozon en NOx in te zien. Dit is zeker in tijden van voor verschillende organisaties belangrijk om bij te houden. Denk hierbij aan scholen, kinderopvangen en locaties waar veel mensen bijeenkomen.
Dit doen ze allemaal via sensoren met een systeem dat schaalbaar is, makkelijk te installeren is en zelfs de verwarming en ventilatie kan aansturen.
Het proces
Wat hebben wij gedaan? Wij gingen opzoek naar waar er hoe verspilling binnen de bedrijven op het gebied van temperatuur tegen gegaan kon worden. Dit hebben we proberen te doen door de data te analyseren en verder te implementeren in een dashboard voor de klanten van Airteq. Hierbij werden we geconfronteerd met zowel de technische als visuele aspecten.
In het bestaande systeem van Airteq hadden we te maken met een 6-tal grafieken en 1 tabel. Dit betreffen 5 lijndiagrammen en 1 staafdiagram. Per grafiek is een ander onderdeel van relevante data weergeven die gedurende de dag geüpdatet wordt. Dit wilde wij ook voor ons dasboard met een soortgelijke stijl.
Door bij ons Dashboard de data breder te visualiseren en samen te vatten in één overzicht, kan men in één oogopslag zien wanneer een locatie voldoet aan de eisen voor een gezonde leefomgeving. Zo hebben we ervoor gezorgd dat je eenvoudig kan zien of de luchtvochtigheid en de temperatuur aan de juiste waarden voldoen, volgens de richtlijnen van het
Ook hebben we gekeken naar staafdiagrammen om zo beter de fluctuatie van de temperatuur in de loop van de uur, dag en week beter weer te geven. Verder hebben we de binnen- en buitentemperatuur tegenover elkaar gesteld en het systeem zo ontworpen dat het precies aangeeft wanneer het pand te warm is in de door de klant aangewezen tijdsframe.
Om onze visualisaties en berekeningen te controleren op effectiviteit en functionaliteit hebben we gebruik gemaakt van de data van vijftig locaties verspreid over heel Nederland. Hierin is direct zichtbaar welke locaties het best voldoen aan bijvoorbeeld de eisen omrent luchtvochtigheid, maar eveneens welke het laagst of hoogst scoren op afwijkingen. Aan de hand van de onderstaande datavisualisatie kan bijvoorbeeld een beheerder direct zien waar en of hij actie zou moeten ondernemen omrent de luchtvochtigheid. Een service die Airteq in de toekomst eventueel zou kunnen toevoegen aan hun assortiment.
Met ons eindproduct maken we voor de klanten van Airteq inzichtelijk hoe ze stoken en waar ze energie en daarmee geld kunnen besparen. Dit alles om een bijdrage te leveren aan een groenere toekomst.