De opdrachtgever
Als opdrachtgever hebben wij RTV Utrecht. RTV Utrecht is ontstaan uit een fusie tussen Radio M – Radio M was een radiostation gericht op Midden Nederland – en de Utrechtse stadsomroep, Omroep Utrecht RTV. RTV Utrecht is een medium dat zich richt op de provincie Utrecht. Op dezelfde manier richt De Stentor zich op Oost-Nederland. Onder de publicatievormen van RTV Utrecht vallen radio, televisie, verslaggeving, reportages en nieuwsartikelen. Ons product moet uiteindelijk gepubliceerd worden op de online kanalen van RTV Utrecht, waarvan de website de belangrijkste is.
Contact met contactpersoon
Namens RTV Utrecht is Peter Voortman onze contactpersoon. Vanaf de start van het project hebben wij uitsluitend contact gehad met Peter. Tijdens onze eerste bijeenkomst gaf Peter een duidelijke opdracht mee. Deze opdracht liet desalniettemin veel ruimte voor eigen invulling. Peter wilde dat wij een longread zouden schrijven over energiearmoede. Hierbij moest de focus niet alleen op de stad Utrecht liggen. Hiermee wilde Peter voorkomen dat het artikel de rest van de provincie niet zou aanspreken. Na overleg werd besloten om ook de gemeenten Amersfoort en Woerden in ons onderzoek te betrekken.
Eerste fase project
Na deze bijeenkomst hebben we onderling facetten verdeeld. Deze waren het startpunt van ons onderzoek. De vier facetten waren: Provincie, Gemeenten, woningcorporaties en het thema energie/energiearmoede. Ieder groepslid nam een facet op zich en een week later zijn de uitkomsten van de individuele deskresearch onderling gepresenteerd. Hierna zijn we met de uitkomsten van deze deskresearch aan de slag gegaan met meer gerichte research. Onze voortgang rapporteerden we minimaal eens in de twee weken aan Peter. Na drie weken zijn begon het contacteren van potentiële bronnen. Onder deze bronnen vielen de drie eerdergenoemde gemeenten en de grote Utrechtse woningcorporaties. In alle stukken over energiearmoede en de energietransitie werden zij genoemd als belangrijkste aanjagers van een duurzaam verloop van de energietransitie. Later is hier ook een onderzoeker van TNO aan toegevoegd. Dit onderzoeksinstituut heeft het meest relevante Nederlandse onderzoek naar energiearmoede uitgevoerd.
Tweede fase project
Peter gaf ons de tip om een oproep te plaatsen op het Facebook-platform: ‘Utrecht’.
Deze tip hebben we dan ook direct ter harte genomen. Via dit platform zijn we met verschillende Utrechters in contact gekomen die zich in verschillende woonsituaties bevinden. Op deze manier konden we ook de mens/individuele realiteit in ons artikel naar voren laten komen. Hierbij is ervoor gekozen om exclusief op Utrecht te focussen, omdat het artikel anders een te brede waaier van bronnen zou bevatten. Vervolgens zijn we begonnen met schrijven. Als journalistiek student heeft Gijs dit voor zijn rekening genomen. Simultaan is Anne begonnen met de eerste ontwerpen voor potentiële visualisaties. Onze voortgang bleven we delen met Peter.
Afronding project
Ons project loopt nu op zijn eind, het product is nagenoeg af en op 26 januari is het eindproduct gepresenteerd aan Peter en de directeur van RTV Utrecht. Uit ons project blijkt dat de energietransitie in volle gang is en dat alle betrokkenen voornamelijk goede bedoelingen lijken te hebben. Tegelijkertijd blijft wetgeving veranderen, is er veel geld nodig en bevat de energietransitie veel uitdagingen. Met name in combinatie met (energie)armoede bestrijding. Het inclusief maken van deze transitie zal de basis vormen voor het succes of falen van deze exercitie. Naar onze mening hebben wij met dit artikel een mooi overzicht kunnen bieden van de genomen en te nemen stappen in de energietransitie. In dit geval binnen de Utrechtse context.