Voor studenten kost een Swapfiets 16,90 euro per maand. Dit was eerder 13,50. De swapfiets is erg populair onder studenten maar blijft het nog wel aantrekkelijk wanneer de prijzen fors stijgen? Kun je voor het maandbedrag van een swap niet beter zelf een fiets kopen en onderhouden?
In Utrecht is er door studenten van de Hogeschool Utrecht onderzoek gedaan naar het fietsgebruik. De meeste van de ondervraagden studeren in Utrecht en wonen binnen 20 minuten fietsen van het centrum. Van hen pakt 50% meer dan 10 keer per week de fiets. Maar hoe maak je de juiste keuze? Is het voordeliger om voor een leasefiets te kiezen of een eigen fiets te kopen? Voor een swapfiets betaal je als student 16,90 per maand. Dan ben je na twee jaar 405,60 euro kwijt. Op marktplaats kun je als je geluk hebt een oude fiets op de kop tikken voor 50 euro. Dat betekent dat je 8 fietsen zou kunnen kopen van het geld dat je aan swapfiets kwijt bent.
In bovenstaande grafiek worden de kosten tegen elkaar afgewogen. Er is gekeken naar de gemiddelde kosten per jaar van een eigen fiets, tegenover die van een leasefiets. Hoe vaak je ook per week op de fiets stapt, de kosten van de leasefiets stijgen er torenhoog bovenuit. Maar het leasen van een swapfiets brengt ook voordelen met zich mee. Zo ben je geen kosten kwijt aan reparaties van je fiets bij de fietsenmaker en wanneer nodig komen ze aan huis om je fiets om te wisselen voor een nieuwe.
Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan het liefst onder de tien euro per maand te betalen aan een leasefiets. Met swapfiets kom je hier ver overheen. Misschien dan toch maar op zoek naar een tweedehands fiets?